Biyometrik fotoğraflarda gülmek neden yasak! İşte kimsenin bilmediği o gizli detay

Çoğunlukla kimlik kartı ve pasaport için tercih edilen biyometrik fotoğraflarda gülmek yasaktır. Gülümseme, kaş çatma gibi yüz ifadeleri var ise fotoğraf kabul edilmez. Peki, biyometrik fotoğraflarda neden bu şartlar var? Biyometrik fotoğraflar çekilirken neden gülmek yasak?

Biyometrik fotoğraflarda gülmek neden yasak! İşte kimsenin bilmediği o gizli detay

Ülkemizde kullanılan kimlik ve pasaport gibi resmi belgelerde biyometrik fotoğraf kullanımı zorunlu bir hale getirildi. Biyometrik fotoğraflar, vesikalıklar gibi baş ve omuzların bir kısmına kadar çekilse de bazı şartlara göre çekilmesi gerekiyor. Uygun şekilde çekilmeyen biyometrik fotoğraflar kabul edilmiyor. Peki, biyometrik fotoğraflar neden bazı şartlara bağlı?  Biyometrik fotoğraflarda neden gülmek yasak? İşte cevabı...

11 Eylül saldırısından sonra biyometrik fotoğraflar değişti

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), biyometrik fotoğraflar standartlarını belirleyen kurum. Pek çok kişi, iş seyahati veya gezi amaçlı yurtdışına sıklıkla seyahat ediyor. Gerçekleşen yurtdışı seyahatleri 2000’li yıllara kadar çok daha kolay yapılabiliyordu. ABD’de yaşanan 11 Eylül terör olayları ve devamının yaşanmasından sonra yetkililer, biyometrik fotoğraf konusunda tedbiri artırdı.

Kimlik verileri alınıyor

Biyometrik fotoğrafların standartlarını ilk olarak ICAO belirledi. Gelişen teknoloji ile kimlik ve pasaportlar daha akıllı hale geldi. Özellikle pasaportlar ve artık kimliklerde de zorunlu olarak biyometrik fotoğraflar kullanılıyor. Bugün kimlik ve pasaport gibi belgelerin üzerinde kişiye ait bandrol ve çip bulunuyor. 

"Biyometrik fotoğrafınızda yüzünüz ortada olmalı"

Kimlik ve pasaportlarda bulunan çip ve bandrol sayesinde kişiye dair tüm verilere gerektiği anda ulaşılabiliyor. Bu sebeple biyometrik fotoğraflara kurallar getirildi. Sistem sizi başkası olarak kayıt etmemek için en doğal halinizi kayıt almaya çalışıyor.

ICAO’nun tavsiye ettiği standartlara göre biyometrik fotoğrafınızda yüzünüz ortada olmalı ve düz bakmalı. Kaşlarınızı çatmamalısınız ve gülmemelisiniz. Ayrıca arka fonun beyaz olması gerekiyor ve çözünürlük 400 dpi olmalı. 

Fotoğrafın genel boyutu ise 50 mm x 60 mm ve çehrenin oturduğu alanın yüksekliği 36  mm olmalı.