Alışveriş çılgınları pandemiden etkilenmedi

Her yıl Kasım ayının son günlerinde düzenlenen pazarlama stratejisi "black friday" bu yıl da düzenlendi ve pandemiden etkilenmedi. Koronavirüs önlemleri nedeniyle deneme kabini, yeme içme alanları olmadığı halde tüketiciler AVM'lerde sıra oluşturdu

Alışveriş çılgınları pandemiden etkilenmedi

Black Friday’ ya da ‘süper cuma’ gibi isimlerle de anılan büyük indirim günlerinde e-ticaretteki rekor alışveriş salgına rağmen AVM ve mağazalara da yansıdı. Dün çoğu AVM’nin önünde uzun kuyruklar oluşurken vatandaşlar ‘Ya uygun beden kalmazsa’ endişesi ile alışveriş sırasının kendisine gelmesini bekledi. E-ticaret temsilcileri ise yapılan alışverişlerde vatandaşların uzun süreli bir kapanma dönemine hazırlandığını gördüklerini söyledi. İndirimlerde dakikada 8 bin 500 işlem yapıldı.

Tüm dünyada adeta bir alışveriş çılgınlığına dönüşen kasım ayı indirimleri gerek e-ticarette gerekse AVM ve cadde mağazalarında büyük bir yoğunluğa neden oldu.

Markaların artık sadece kasım ayının son haftası ile sınırlandırmadığı, hatta neredeyse tüm kasım ayına yaydığı bu indirim günlerinden yararlanmak isteyen tüketiciler salgının yüksek bir hızla yayıldığı bu günlerde ‘süper indirimler’den yararlanmak adına dün de bazı AVM ve mağazaların önünde büyük kuyruklar oluşturdu.

Öğle saatlerinde daha da kalabalıklaştı

Markaların bu haftaya özel ‘yüzde 50-60-70 hatta 80’ oranlarında uyguladıklarını iddia ettikleri indirimler için öğlen saatlerinden itibaren İstanbul’un çeşitli bölgelerindeki AVM’lerin önünde birikmeye başlayan vatandaşlar önce AVM ekiplerinin güvenlik önlemleri çerçevesinde dışarıda oluşturulan sosyal mesafeli sıralarda bekledi. AVM’lerin önündeki alışveriş sıraları özellikle saat 13.00’dan itibaren gittikçe daha da kalabalıklaştı.

Bedenler tükenir endişesi

Müşteriler buradaki beklemenin ardından da AVM içerisindeki mağazaların önünde de yine ikinci bir sırada beklemek zorunda kaldılar. Zira pandemi döneminde alınan tedbirler ile mağaza içerisinde metrekare bazında müşteri sınırlaması uygulanıyor. Mağaza kapılarındaki sıralar nedeniyle indirimli ürünlerin bedenleri tükenmeden alışverişini tamamlamak isteyen vatandaşlar ise bu durumun endişesini yaşadıklarını belirtti. Bazı mağazalarda içeride geçirilen süre ile ilgili personel tarafından uyarılar da yapıldı.

Turistler de indirim kuyruğunda

Türkiye ziyaretleri sırasında indirimli alışverişten yararlanmak isteyen bazı turistler yüklü miktarda alışveriş yaptı. Müşterilerin AVM’ye giriş yaptıktan sonra sadece mağaza alanlarında dolaşmalarına izin verilirken mağaza içerisinde de satın alınan ürünlerin denenmesi yasaktı. Kabin bölümleri önceden kapatılırken mağaza personelleri özellikle bu durumu turistlere anlatmakta güçlük çekti.

Son dakikacılar akşamı beklemiş

Bu yıl ‘Black Friday’ indirimlerini de dahil ederek markaların indirim günlerini tüm kasıma yaydığını ifade eden Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, “Son yıllarda e-ticaret sektöründe artan yukarı yönlü ivmelenme bu yıl da sürüyor. Özellikle önceki akşam saat 21.00 gibi e-ticarette zirveyi gördük. Son iki günde özellikle son dakikacıların ağırlıklı olarak satın alma yaptığını görüyoruz” dedi.

Market ürünlerine rağbet arttı

Bu ayın geçtiğimiz döneme ve yıllara göre alışverişlerde farklılaşmalar gösterdiğini belirten Ekmekçi, “Salgın dolayısıyla artan vakalar ve karantina söylemleri sonrası tüketicilerin bir karantina dönemine hazırlandığını görüyoruz. İndirimli ürünlerde daha çok market ürünlerine olan talep arttı. Bunun yanında evde vakit geçirmek için satın alınan ürünlerde ve evde eğitim malzemelerinde de bir artış var. Aynı zamanda tekrar evden çalışmak için bilgisayar ve tablet alışverişlerinin de zirve yaptığını söyleyebiliriz” diye konuştu.

Yanıltıcı indirim olabilir

Yoğunluk tüketicilerin şikayetleri de yansıdı. Bazı markaların çeşitli ürünlerde yaptığını iddia ettiği indirimlerin gerçek olmadığını belirten kullanıcılar, ürünün daha önce indirimli olarak gösterilen fiyattan bile daha ucuz olduğunu belirtip şikayetlerini dile getirdi. Sektör temsilcileri ise bu olaylara karşı e-ticaret platformlarının gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.