BM'den komşulara sınırlarını açık tutma çağrısı

BM, Afganistan'daki insanların sığınma talebinde bulunmalarına izin vermek için sınırlarını açık tutma çağrısını yineledi.

BM'den komşulara sınırlarını açık tutma çağrısı

Bir Beyaz Saray yetkilisine göre, ABD Afganistan'ın Kabil havaalanından yaklaşık 3 bin kişiyi daha tahliye etti ve ABD'nin tahliye sayısını 14 Ağustos'tan bu yana yaklaşık 9.000'e çıkardı.

Al Jazeera'de yer alan habere göre BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) sözcüsü Shabia Mantoo, bu tür ayrı ikili programlar aracılığıyla Afgan vatandaşlarının tahliyesini memnuniyetle karşıladı, ancak bunların “acil ve daha geniş bir uluslararası insani müdahalenin” yerini almaması gerektiğini vurguladı.

Cenevre'den verilen demeçte, "Afganların büyük çoğunluğu ülkeyi normal kanallar aracılığıyla terk edemiyor" dedi. "Bugün itibariyle tehlikede olabileceklerin net bir çıkış yolu yok."

Komşu ülkelere, “gelişen kriz” olarak adlandırdığı şeyin ışığında insanların sığınma talebinde bulunmalarına izin vermek için sınırlarını açık tutma çağrısını yineledi.

Bir Birleşmiş Milletler tehdit değerlendirme raporu, Taliban savaşçılarının ABD ve NATO güçleriyle çalışan kişilere “hedeflenen kapı kapı ziyaretler” yaptığını ve bunun intikam korkusunu artırdığını söylüyor.