BM, Esad rejimini kınadı

Birleşmiş Milletler son oturumda Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Ürdün, Kuveyt, Fas, Hollanda Ve Katar'ın birlikte sunduğu Suriye'deki insan hakları ihlallerine ilişkin tasarıyı görüştü.

BM, Esad rejimini kınadı

Tasarı adına söz alan ülkeler, Suriye'de Esad rejiminin insan hakları ihlallerine yoğun şekilde devam ettiğini belirttiler,

Rejim tarafından  sağlık kuruluşları ve okulların bombalandığını, özellikle İdlib'e yönelik saldırılarda nisan ayından bu yana en az 350 sivilin yaşamını kaybettiğini ve 300 binden fazla sivilin de yerinden edildiğini vurguladı.

47 üyeli konseyde yapılan konuşmaların ardından yapılan oylamada, tasarı 26 lehte, 7 aleyhte ve 14 çekimser oyla kabul edildi.

Çin, Mısır, Irak, Küba, Eritre, Filipinler Ve Somali oylamada aleyhte oy kullanırken, Pakistan, Hindistan, Afganistan, Bangladeş, Nijerya ve Tunus gibi ülkeler ise çekimser kaldı.

Kabul edilen tasarının pek çok maddesinde Suriye'de rejimin özellikle sivil ve sivil unsurlara yönelik hak ihlallerinin "en güçlü şekilde kınandığı" ibaresinin yer alması dikkat çekti.