Borcu olanlar dikkat! 1100 liradan 85 liraya düştü

Borcu olan milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren yapılandırma yasasında otomobil muayene ücretleri için de yeni düzenleme mevcut. Ağustos 2016 tarihinde araç muayene süresi dolmuş bir araç için Ekim'de muayene yaptırmak isteyen 1099 lira yerine sadece 85 lira ödeyecek. İşte detaylar...

Borcu olanlar dikkat! 1100 liradan 85 liraya düştü

Koronavirüs salgını sürecinde Meclis'ten geçmesinin ardından Resmi Gazetede yayımlanrak yürürlüğe giren vergi, borç yapılandırmasından yararlanmak isteyenlerin yasanın çıkmasının ardından 31 Ağustos'a kadar başvurularını tamamlaması gerekiyor.

Başvurunun ardından anaparayı ilk taksit süresi içinde ödeyenlerden gecikme faizi yerine hesaplanan enflasyon farkının yüzde 90'ı silinecek ve yalnızca yüzde 10'u alınacak. Borcunu taksitlendirip ikinci taksit süresi içinde kalan paranın tamamını ödeyenlerin de enflasyon farkının yarısı silinecek. İşte detaylar…

Yapılandırma yasasına göre, anapara ve enflasyon farkından oluşan tutara, taksit sayısına göre katsayı uygulanacak. Yapılandırmada 6 eşit taksit için yeni katsayı yüzde 1.09, 9 taksitte yüzde 1.135, 12 eşit taksitte yüzde 1.18, 18 eşit taksitte yüzde 1.27 olarak uygulanacak.

İlk iki taksiti süresinde ödemeyen, eksik ödeyenin yapılandırması bozulur. Vergi ve cezalarını birlikte ödemek durumunda kalınır.

Varlık barışından yararlanmak isteyenlerin yurt dışındaki varlıklarını ekonomiye kazandırmak için 30 Haziran'a kadar bildirimde bulunması gerekiyor. Varlık barışı kapsamına, yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçları giriyor.

Uygulamadan, yurt dışında para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası aracı bulunan gerçek ve tüzel kişiler yararlanabilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı, araç muayene cezalarının yapılandırılmasına ilişkin tebliği yayınladı. Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren araç muayenesinin yapıldığı tarihe kadar geçen sürede yüzde 5 yerine yüzde 0.75 faiz uygulanacak.

Bu yıl otomobiller için 372.88 lira araç muayene ücreti alınıyor. Örneğin, Ağustos 2016 tarihinde araç muayene süresi dolmuş bir araç için Ekim'de muayene yaptırmak isteyen 1099 lira yerine sadece 85 lira ödeyecek.

Araç muayene süresi Ekim 2019'da sona ermekle beraber çalındığı için tescil kaydı Ocak 2020'de silinen, bulunması sonucu muayeneye götürüldüğünde 335.60 lira yerine 27.97 lira ödenecek.

Yapılandırmadan yararlanmak için herhangi bir teminat istenmeyecek. Yapılandırmadan önce tatbik edilen hacizler, yapılacak ödemeler nispetinde kaldırılacak. Yapılandırılan borçlardan dolayı icra takibi ve haciz işlemleri yapılmayacak. İl özel idareleri ve spor kulüplerince yapılandırılan borçlar ikişer aylık dönemler halinde azami 36 eşit taksitte ödenebilecek.

Kaynak: Sabah