Boris Johnson neden istifa etti? İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın istifa etmesinin sebebi ne?

Boris Johnson'ın istifası dünya gündemine bomba gibi düştü. Johnson'dan önce de 5'i bakan olmak üzere 50'nin üzerinde bakan yardımcısı ve hükümet görevlisi istifa etmişti. Bunun üzerine İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a parti kontrolünü kaybettiği için istifa çağrısı yapılmaktaydı. Johnson da 10 Numara önünde istifa ettiğini açıkladı. Peki, Boris Johnson neden istifa etti?

Boris Johnson neden istifa etti? İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın istifa etmesinin sebebi ne?

Tüm dünyanın gözü Borisj Johnson'ın istifa edip etmeyeceğindeydi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etmesi bekleniyordu.

Johnson'dan önce, Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak istifa sürecini başlatmış ve 5'i bakan olmak üzere 50'nin üzerinde bakan yardımcısı ve hükümet görevlisi görevinden istifa etmişti.

İngiltere Başbakanı'na güvenlerini kaybedenler Johnson'ın parti kontrolünü kaybettiği için istifa etmesini bekliyordu.

Boris Johnson 10 Numara önünden yapmış olduğu açıklama ile Muhafazakar Parti’nin liderliğinden istifa etti.

Boris Johnson neden istifa etti? İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın istifa etmesinin sebebi ne? - Resim : 1

BORIS JOHNSON NEDEN İSTİFA ETTİ?

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a güvenlerini kaybeden birçok isim hükümetten istifa etti. Kuzey İrlanda’dan Sorumlu Devlet Bakanı Brandon Lewis ile Galler’den sorumlu Devlet Bakanı Simon Hart 7 Temmuz 2022 günü yani bugün, erken saatlerde istifa etti. Onların hemen ardından ise Eğitim Bakanı Michelle Donelan da istifa ettiğini açıkladı. Donelan,istifa eden son kabine bakanı oldu.

Hazine Bakanı Helen Whately, Güvenlik Bakanı Damian Hinds ve Bilim Bakanı George Freeman da bugün istifa ettiğini açıkladı. 5'i bakan olmak üzere toplam 50 hükümet görevlisinin istifa etmesiyle Boris Johnson'ın da istifa edeceği düşünülüyordu.
İçişleri Bakanı Priti Patel ve Grant Shapps, İngiltere Başbaknı Boris Johnson'a 'tam destek' göstereceklerini söyledi ve Johnson'ı 6 Temmuz 2022'de yani dün istifaya çağırdılar. Fakat Johnson, seçmenlerinden “devam etmesi için muazzam bir yetki” aldığını iddia etti ve istifa etmedi.

Boris Johnson neden istifa etti? İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın istifa etmesinin sebebi ne? - Resim : 2

Şansölye Nadhim Zahawi Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımla İngiltere Başbakanı'nı istifa etmeye çağırdı. Zahawi, yaptığı açıklamada, "“Bu sizin için sürdürülebilir değil ve daha da kötüleşecek. Muhafazakar Parti için ve en önemlisi tüm ülke için doğru olanı yapmalı ve hemen gitmelisiniz.” dedi. Başsavcı Suella Braverman ise Boris Johnson istifa etmese de her türlü liderlik mücadelesine katılacağını belirtti.

Johnson tüm bu istifa çağrılarının ardından Boris Johnson, 6 Temmuz günü Seviye Atlama Bakanı Michael Gove’u görevden aldı. Gove'un dün akşam saat 21:00’de Johnson’a istifasını sunacakken Johnson'ın saat 20:59’da Gove’u kovduğu iddia edildi.

İNGİLTERE BAŞBAKANI BORİS JOHNSON'IN İSTİFA ETMESİNİN SEBEBİ NE?

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, tüm bu istifa çağrılarının üzerine tam da bugün 7 Temmuz 2022 Perşembe günü Muhafazakar Parti’nin liderliğinden istifa etti. Johnson, Yerel saatle 12.30'da 10 Numara'nın önünde basının karşısına çıktı ve istifa ettiğini açıkladı. Boris Johnson ayrıca, yeni bir lider gelene kadar hizmet etmeye devam edeceğini açıkladı. Johnson, "Yeni lider görevine başlayana dek görevime devam edeceğim. Bu görevde benimle birlikle olan aileme, arkadaşlarıma ve İngiliz halkına çok teşekkür ederim. Başbakanlık süreci benim için çok öğreticiydi" dedi ve ekledi:

"Bu kadar sert bir şekilde savaşmamın nedeni bunun görevim olduğunu düşünmemdi. Süremin bittiğini görememek acı verici."