Borsaya girecekler dikkat! Gözler burada... Borsaya girmek için doğru zaman mı?

Borsa İstanbul'a pandemi ile geçen son yılda 1 milyon yeni yatırımcı geldi. Yatırımcıların önemli bir bölümünün yatırım tavsiyeleri ile hareket ettiğini kaydeden uzmanlar vatandaşları temkinli olmaları konusunda uyarıyor. Peki, borsaya girmek için uygun zaman mı? İşte bilinmesi gerekenler...

Borsaya girecekler dikkat! Gözler burada... Borsaya girmek için doğru zaman mı?

Koronavirüs salgını sürecinde üretim ve tedarik sıkıntıları yaşayan iş dünyası yatırımlarını borsada değerlendirme kararı aldı. Borsa İstanbul'a pandemi ile geçen son yılda 1 milyon yeni yatırımcı geldi. Yatırımcıların çoğu sanal ortamda gezinip tavsiyeler alarak farkında olmadan belli hisselere yönlenirken kısa sürede yüksek kazanç beklentisi arttı. Borsa İstanbul'da işlem gören BIST 100 endeksi haftayı sınırlı ölçüde değer kaybı ile kapattı.

Merkez Bankasının attığı adımlara bakıldığında, içinden geçtiğimiz zorlu dönemde kısa vadeli dalgalanmalar karşısında panikleyenler açısından kararlı duruşun yinelenmesi, daha önce iki defa ciddi kur şokları yaşamış olan yatırımcıların sakinleşmesi açısından da önem taşıyor.

Milliyet gazetesinden Zeynep Aktaş'ın yazısına göre, piyasalarda mart oynaklığı başladı. Enflasyon yüzde 15.61 ve nisanda tepe yapacak. ABD tahvili ve kurlar hareketli. Borsada sakin kalan ve güçlü hisselerde olanlar kazanacak. 

Yatırımcıların önemli bir bölümünün yatırım tavsiyeleri ile hareket ettiğini kaydeden uzmanlar "Borsa “kısa günün kârı” mantığı ile hareket edilecek bir mecra değildir" uyarısında bulunuyor. Peki, borsaya girmek için uygun zaman mı? İşte detaylar...

Piyasada profesyonellerin sahip oldukları yazılım programları ile gün içi otomatik işlemler gerçekleştirilen bir piyasada, bireysel yatırımcıların birikimlerini kısa süreli al sat işlemlerle büyütmeye çalışması getiriden ziyade kaybı öne çıkarabilir.

Borsa endeksinde mart ve nisan ayında 1.450-1.582 bandı önemli. 1.582 yukarı kırıldığında alıcılar güçlenecektir. Hisse bazında hareketliliğin yüksek olduğu bir dönemden geçiliyor. Endeksin yükseliş yönündeki hareketleri satış baskısıyla karşılaşabilir. Ancak bunu geçici bir durum olarak değerlendirmeli. Nisan ayında enflasyonun tepe yapmasıyla birlikte mayıs ve sonrasında yeniden düşüş eğilimine girmesi beraberinde piyasalarda da rahatlamaya yol açacaktır.