Sao Paulo Joao Doria valisi paylaştı

Sao Paulo Valisi Joao Doria, resmi Twitter hesabından solunum cihazları hakkında bir paylaşım yaptı. Dikkat çeken ise paylaşılan fotoğraflarda "Made In Türkiye" ifadesinin yer alması oldu. Türkiye, Brezilya'ya 650 yerli solunum cihazı ihraç etti.

Sao Paulo Joao Doria valisi paylaştı

Dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını neden büyük kayıpların yaşandığı Brezilya, solunum cihacı (ventilatör) sıkıntısı yaşıyor. Ülkede son rakamlara göre 983 bin 359 korona virüs vakası bulunuyor. Ölü sayısının 47 bin 869'a ulaşarak 50 bine yaklaştığı ülkede entübe edilmiş 8 binden insan bulunuyor.

Entübe edilen hastaların bağlanması gereken solunum cihazları nedeniyle zorluk çeken Brezilya'ya Arçelik, ASELSAN, Baykar ve Biosys mühendislerinin seferberliğiyle üretilen yerli solunum cihazlarından 650 adet ihraç edilmişti. Arçelik'in Çerkezköy'de bulunan elektronik işletmesinde yerli solunum cihazı üretimi hız kesmeden devam ediyor.

Brezilya'da da her geçen gün artan ölüm oranları nedeniyle halk hükümeti ve tutunduğu politikaları eleştiriyor. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun salgın başlamadan ve başladıktan sonra önlem almaması, ancak ölümlerin artmasıyla birlikte harekete geçmesi en büyük eleştiri oklarının kendisine yöneltilmesine neden olmuştu.

Yaşanan ölümlerin yeteri kadar solunum cihazı olmamasından kaynaklanmasının açıklanmasından sonra ise Brezilya hükümeti Türkiye ile bağlantıya geçerek ilk etapta 650 adet solunum cihazı talep etti. 7 Haziran'da Brezilaya'ya gönderilen ve üzerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı nedeniyle "Made In Türkiye" ifadesi bulunan solunum cihazları ülkede kullanılmaya başlandı.

Salgının 'başkenti' konumunda bulunan Sao Paulo Valisi Joao Doria, resmi Twitter hesabından solunum cihazı sıkıntısı çekmediklerini açıklamak için devlet hastanelerinden fotoğraf paylaştı. Fotoğrafın detayında ise kullanılan cihazların Türkiye'den ihraç edilen yerli solunum cihazı olması dikkat çekti.

Doria Twitter paylaşımında, hükümetin devlet hastanelerine 2 bin 72 solunum cihazı gönderdiğini, fotoğraflardaki cihazların bu ay teslim edildiğini ve iç ve kıyı şehirleri için de 129 cihaz gönderildiğini söyledi. Doria, "Bu ekipmanı satın alarak, Kovid-19'lu hiçbir hastanın São Paulo'da dışarıda kalmaması için yatak sayısını iki katına çıkardık" dedi.