Bu 5 gene dikkat! Covid-19'dan ölme olasılığını artırıyor

İngiltere'de 21 yaşındaki Middleton'ın sağlık sorunu olmamasına rağmen Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesine yanıt arayan bilim insanları, hastalıktan ölme olasılığını artıran ve bağışıklık sisteminin çalışmasını düzenleyen beş gen buldu. O genler şöyle: IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 ve CCR2.

Bu 5 gene dikkat! Covid-19'dan ölme olasılığını artırıyor

Yeni tip koronavirüs nedeniyle en çok risk altında olanların kişilerin yaşlı ve kronik olarak hastalığa sahip insanlar düşünülüyor, ancak bununla ilgili yeterli araştırma yapılmadı. Yaşlılık hastanın bağışıklık sistemini zayıflatarak, vücudun virüsle savaşmasını zorlaştırıyor, ancak 21 yaşındaki Chloe Middleton gibi bazı kişilerin, ciddi bir Covid-19 enfeksiyonu kurbanı profiliyle uyuşmaması da rahatsız edici bir gerçek.

İngiltere Ulusal İstatistik Bürosu'ndan alınan rakamlar, ölümlerin yüzde dokuzundan biraz fazlasının 45 ila 64 yaş aralığında gerçekleştiğini gösteriyor, bu da birçok mağdurun orta yaşlı olduğu anlamına geliyor. Bazıları Covid-19’a direnme gücünü azaltan uzun vadeli hastalıklara veya obezite gibi sağlık sorunlarına sahipti, ancak birçoğunun daha önce hiçbir hastalığı yoktu.

Bilim insanları, kendilerini afallatan bu duruma ilişkin yeni bir çalışma yaptı. Araştırmacılara göre insanların genetik yapısındaki önemli farklılıklar, bazı gençlerin neden virüsle savaşamadığını, bazı kronik hastalığa sahip yaşlıların ise hastalığı hafif semptomlarla atlattığını açıklayabilir.

5 anahtar gen

İskoçya’daki Edinburgh Roslin Enstitüsü'nden araştırmacılar, genç ve sağlıklı insanların Covid-19 nedeniyle ölme olasılığını artıran beş anahtar geni keşfetti.