Bu yüzden tazminatsız kovulabilirsiniz!

Yargıtay, işyerinde işçiler arasındaki kavgalar nedeni ile yaşanan işten çıkarmalara ilişkin  emsal teşkil eden bir karar verdi. Yargıtay'ın kararına göre işveren işten çıkarmaya neden olan kavgayı ilk başlatan kişiyi tazminatsız işten çıkarabilecek.

Bu yüzden tazminatsız kovulabilirsiniz!

Yargıtay işyerinde kavga çıkaran bir işçinin ihbar ve kıdem tazmanatı ödenmeksizin işten çıkarabileceğine hükmetti. İşyerinde kavgaya neden olduğu gerekçesi ile ihbar ve kıdem tazminatı ödenmeksizin işten çıkarılan bir genç haksızlığa uğradığını savunarak iş mahkemesine başvurdu. Haksız ve usulsüz olarak işten çıkartıldığını belirten işçi, kıdem ve ihbar tazminatının davalı işveren tarafından ödenmesini ve mahkeme masraflarının da karşı tarafa yüklenmesini talep etti.

Yargıtay'tan emsal karar

Ancak davalı işveren davacının satış yardımcısı olduğunu, davacı ile tedârikçi ürün tanıtım elemanları arasında kavga olayı yaşandığını, tutanak tutulduğunu, iş akdinin haklı sebeple feshedildiğini savundu. Mahkeme davanın kabulüne hükmetti. Davalı, kararı temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dâiresi girdi.

Yargıtay davasının tartışmayı başlatan ve ilk saldıranın kişinin kendisini olduğunu beyan ettiğine dikkat çekti. Yargıtay kararında, "Kavgayı ilk başlatanın davacı olduğu için sataşmanın davalıya haklı fesih imkânı verdiği anlaşıldığından mahkemece davacının kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi yerine aksi gerekçe ile kabulüne karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir. Kararın bozulmasına oy birliği ile karar verdi" denildi.