Büyük İstanbul depremi ile ilgili korkutan tespit: 8 bin binanın yıkıldığını düşünün!

Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener'in 7.2'lik deprem sürpriz olmaz açıklaması gündeme damgasını vurdu. Büyük İstanbul depremi yeniden gündeme geldi. Prof. Dr. Naci Görür olası deprem senaryolarını tv100'de yayınlanan Cengiz Semercioğlu ile Sabah Sohbeti'nde değerlendirdi.

Naci Görür, "Haluk Bey'in dediklerinde katılıyorum. Kuzey Anadolu Fayı'nın bir bölümü Marmara'da. Bu fay hattı çok akitf. 99 depremi bu kabuğun üzerindeki faya ağırlık yükledi. En fazla 30 yıl içinde bu kabuk kırılmak zorunda. Bir seferde kırılırsa en büyük 7.5 gibi bir deprem üretir. Kırılması en muhtemel fay, orta Marmara çukurluğu ile Adalar arasındaki 75-80 kilometrelik kesim kırılırsa minimun 7.2 büyüklüğünde bir deprem olur. Haluk Bey'in açıklamaları doğru, isabetli ve bizim bulgularımızla örtüşüyor" diye konuştu.

Görür 99 depremleri olmasaydı Marmara Bölgesi tehdit altında olmayacaktı derken binaların yapıldığı zaman gerekli hassasiyetinin gösterilmediğini ve yapı stoğunun yüzde 1'inin çok ciddi hasar göreceğini ve can ve mal kaybına neden olacağını söyledi.

"8 bin binanın tamamen çöktüğünü düşünün rakamlar 300, 400 bine gelir, bu işin şakası yok" derken "Hep konuşuyoruz ama tehlikeyi gerçekten içimizde hissetmiyoruz. Konuşuyoruz ama sonra hiçbir şey olmayacak gibi hayatımıza devam ediyoruz" diye konuştu.

"Depremin büyüklüğü ile şiddeti aynı şey değildir. Büyüklük 7.2 olsa da binaların hissettiği ölçü 10'un üzerine çıkabilir" diyen Görür, "Bir bölge 10 ölçeğinde etkilendiğinde orada ayakta kalabilmek için binalar ve altyapıların çok iyi olması gerekir" dedi.

Özellikle kıyı bölgelerinde büyük kayıplar verilebileceği uyarısında bulunan Görür "Gökdelenler konusunda da şahsen korkuyorum. Umuyorum deprem için gerekli hassasiyet gösterilmiştir" şeklinde konuştu.

Görür "Marmara 7 üzerinde bir depremle karşılaştığında mutlaka tsunami olmuştur" dedi ve "İkinci Boğaz Köprüsü boyunca doğu ve batıya bir hat çizin, bu hattın güneyinden kalanlar, 99 depremini hissettiklerinden katbekat daha fazla hissedecekler, bu hattın kuzeyinde olanlar ise 99'da nasıl hissettilerse öyle hissedecekler" yorumunda bulundu.