Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den EYT ve asgari ücret açıklaması! "Kimsenin endişesi olmasın!"

Gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in EYT açıklamasına çevrildi. EYT'de yaş sınırı olacak mı? Bakan Bilgin, milyonların merakla beklediği sorulara yanıt verdi. Bakan Bilgin beklenen EYT düzenlemesiyle ilgili olarak, "En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın. Çalışma bittikten sonra kamuoyuyla paylaşacağım" ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den EYT ve asgari ücret açıklaması! "Kimsenin endişesi olmasın!"

Gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in EYT açıklamasına çevrildi. Bakan Bilgin, TBMM'de açıklamalarda bulundu. Asgari ücretli çalışan sayısının yüzde 38 olduğunu altını çizen Bakan Bilgin, "Asgari ücretlilerin yüzde 60 düzeyinde olduğu söyleniyor bu doğru değil, asgari ücretlilerin oranı yüzde 38. Yüzde 38 küçümsenecek bir rakam değildir. Ciddiye almamız lazım" dedi.

"Emekçilerin örgütlenmesi ve onları işverene karşı eşit hale getirmek bizim Çalışma Bakanlığı’nın görevidir" diyen Bakan Vedat Bilgin, "Çalışma ilişkilerinde sendikalar çok önemlidir. Sermaye kendiliğinden güçlüdür. Emekçilerin örgütlenmesi ve onları işverene karşı eşit hale getirmek bizim Çalışma Bakanlığı’nın görevidir. Türkiye’de kamu sendikalaşması yüksek ancak işçi sendikalaşması düşüktür. Buradaki temel sebep orta ve küçük işletmelerde sendikalaşmaya karşı tavrıdır. Buna karşı mücadele etmek tüm siyasilerin görevidir" ifadelerini kullandı.

Bakan Bilgin, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Geçen sene enflasyon rakamları büyük ölçüde önemsiz hale getirdi. Aritmetik olarak topladığımız yüzde 80 üzerinde bir artış yaptık. Enflasyon karşısında asgari ücretin reel değeri gerilemiştir. Görüşmeler başladı. Sendikalarımız ve bizim oturduğumuz üçlü masada görüşmeler devam ediyor. Geçen senede yaptırmıştım. Geçtiğimiz ay başında araştırma yaptırdık. Ortalama yüksek çıktı. 8 bin lira üzerinde çıktı. İşveren beklentisi 7 bin lira çıktı. Asgari ücret dışında ücret alan işçilerin 7 bin çıktı. Asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendiren bir konu değildir.

Asgari ücretli kaç çalışan var?

Asgari ücretlilerin yüzde 60 düzeyinde olduğu söyleniyor bu doğru değil, asgari ücretlilerin oranı yüzde 38. Yüzde 38 küçümsenecek bir rakam değildir. Ciddiye almamız lazım. Bu bize şunu gösteriyor asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendiren düzenleme değildir başka fonksiyonu var.

Sözleşmeli personele kadro müjdesi

Sözleşmeli personeller hangi tür olursa olsun hepsini disiplin altına alıyoruz. Hemen kadroya geçiriyoruz. Sözleşmeli personelin kadroya alınması çok önemli bir konu. Kimler var bunların içinde sözleşmeli hemşireler var, aile hekimleri var. Üniversite asistanları var. Sanatçılarımız var. Bu çalışmamız teknik olarak bitti. Bu çalışmanın reform niteliğinde bir çalışma olduğunun altını çizmek isterim. Bütün bu sorunları çözecek bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz. Yaklaşık 500 bine yakın bir sayı gündemde.

"EYT konusunun çözümü için herkesi dinliyoruz"

EYT konusu Türkiye'nin önündeki en önemli konulardan bir tanesi. Uzamasının bir kaç sebebi var. Herkesi dinlemek zorundayız. Meselenin bir boyutu iş adamlarının kıdem tazminatı var. Devlet açısından ele alınan bir konuydu. Fakat doğrudan işverenleri ilgilendiriyor. Teknik yönüyle problemler var. 1999 öncesi dijital ortam olmadığı için biz bunları organize etmeye çalışıyoruz. Bütün bu çalışmaları tamamladığımız zaman Meclis'te bunu paylaşacağım. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın.