Madenciler kendilerini ocağa kapattı

Çanakkale'nin Yenice ilçesinde bulunan bir bakır madeninde çalışan madenciler, 3 aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle kendilerini ocağa kapatarak eylem başlattı. Çok sayıda işçi, maaşlarını ve atılan arkadaşlarını geri istiyor.

Madenciler kendilerini ocağa kapattı

Türkiye, daha önce kimsenin tanıklık etmediği bir eylemi yaşıyor. Çanakkale'nin Yenice ilçesindeki bakır madeninde çalışan işçiler paralarının ödenmesi, işten atılan işçilerin geri alınması ve baskıların son bulması talebiyle kendilerini ocağa kapattı.

3 aydır maaşlarını alamadıkları, üyesi oldukları Dev Maden-Sen’den ayrılmaları konusunda kendilerine baskı yapıldığı ve sendika üyesi olduğu gerekçesi ile arkadaşlarının işten atıldığını iddia eden madenciler, 3 gündür eylemlerini sürdürüyor.

Son olarak 10 Ocak'ta maaş aldıklarını ve şartların her gün kötüye gittiğini ifade eden madenciler işverenlerinin, "Sendikadan istifa etmezseniz maaşlarınızı ödemeyeceğim, işyerini kapatacağım hepinizi işten atacağım" tehdidinde bulunduğunu ileri sürdü.

Madencilerle iletişim kesildi

İşten atılan işçilerden Sercan Fidan, yeraltında 40 yakın işçinin olduğunu belirterek , "Aşağıda arkadaşlarımız rehin gibiler. İletişimi de kestiler. Birinin başına bir şey gelse yukarı çıkaramayacağız” diyerek duruma tepki gösterdi.

Yenice’ye gelen Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün de “Kırsal alanlarda işçilerin hak aramayacağı düşünülerek bütün kanunlar çiğneniyor. Sendikadan istifa etmenin ön şart olduğunu söylemişler. Arkadaşlar sendikadan istifa etmeyince 11 arkadaşımızı işten attılar. İşveren vekilleri bizim yanımızda her türlü kolaylığı yapacaklarını söylemiş olmalarına rağmen beş dakika sonra haberleşmeyi kesmişler. Başlarına bir şey gelebilir, bu haberleşme sisteminin açık olması gerekir. Biz bu haksızlıkları geri püskürteceğiz, sonuna kadar mücadele edeceğiz. Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağız” dedi.