Çankaya'da Suriye zirvesi: Ayrı ayrı görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde, Çankaya Köşkü'nde beşinci üçlü Suriye Zirvesi yapılacak. Üçlü zirve öncesinde Erdoğan, Putin ve Ruhani ile ayrı ayrı bir araya geldi.

Çankaya'da Suriye zirvesi: Ayrı ayrı görüştü

Suriye başlıklı üçlü liderler zirvesi bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü’nde yapılacak.

Üçlü zirve öncesi liderler ikili görüşmeler de gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda zirve öncesinde Ruhani Çankaya Köşkü’ne gelirken, kendisini Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıladı. İki lider, başbaşa görüştü. Erdoğan- Ruhani görüşmesi yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Putin Çankaya Köşkü'nde

Rus lider Putin ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak saat 13.35'te Esenboğa Havalimanı'na indi. Kendisine eşlik eden konvoy ile Çankaya Köşkü'ne gelen Putin'i Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıladı. Erdoğan ile Putin arasındaki ikili görüşmenin tamamlanmasının ardından heyetler arası görüşmeler başladı.

Sonrasında ise liderler kameralar karşısına geçerek soruları yanıtlayacak.

Ana günden İdlib

Ankara, rejim güçleri ve Rusya’nın saldırılarıyla 1 milyon insanın Türkiye sınırına dayandığı İdlib’de artık birkaç günlük ateşkeslerle çözümün sağlanamayacağını, asıl amacın kalıcı ateşkesi sağlamak ve insanların evlerine geri dönmesine imkan tanımak olduğunu dile getiriyor.

Ankara'nın zirvede, kalıcı ateşkesin sağlanması için bölgedeki radikal unsurlarla mücadelede koordinasyon ve işbirliğinin önemine vurgu yapması bekleniyor.

Toplantıda İdlib’in yanısıra Türkiye ile ABD arasında Fırat’ın doğusunda kurulması planlanan güvenli bölgeyle ilgili yürütülen çalışmalar, Münbiç ve Tel Rıfat’taki gelişmeler, Anayasa Komisyonu çalışmaları ve Suriye’deki siyasi geçiş süreci de ele alınacak.

İletişim Başkanlığı'ndan Astana formatında Beşinci Üçlü Zirve Toplantısı'na ilişkin yapılan açıklamada, "İdlib başta olmak üzere, Suriye'deki gelişmelerin değerlendirilmesi, çatışma ortamının sona erdirilmesi, mültecilerin gönüllü geri dönüşleri için gereken şartların temini ile kalıcı bir siyasi çözümün tesisi amacıyla gelecek dönemde atılacak müşterek adımların istişare edilmesinin amaçlandığı" bildirilmişti.