Carpe Diem nedir? Sağlık Bakanı Fahreettin Koca'nın Carpe Diem paylaşımı ne anlama geliyor? İşte, 'Anı yaşa' veya 'Günü yaşa' anlamına gelen Carpe Diem'in ortaya çıkışı...

Carpe Diem, günlük yaşantımızda oldukça sık kullandığımız, 'Anı yaşa' ya da 'Günü yaşa' anlamlarına gelen bir mottodur. Sağlık Bakanı Fahreettin Koca'nın sosyal medya hesabından yaptığı Carpe Diem paylaşımı sonrası "Carpe Diem nedir, nasıl ortaya çıktı?" gibi sorular merak konusu oldu.

Carpe Diem nedir? Sağlık Bakanı Fahreettin Koca'nın Carpe Diem paylaşımı ne anlama geliyor? İşte, 'Anı yaşa' veya 'Günü yaşa' anlamına gelen Carpe Diem'in ortaya çıkışı...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin sosyal medya hesabından, "Carpe Diem. Beklediğin anı yaşa. Yönetmeliğin yayınına az kaldı" paylaşımını yaptı. Koca, sağlkık personelinin özlük haklarına ilişkin yönetmeliğin 15 Ağustos'ta devreye gireceğini duyurmuştu. Sosyal medyada Koca'nın bu paylaşımının gündem olması üzerine, "Carpe Diem nedir, ne anlama gelmektedir?" sorusu araştırma konusu oldu. Peki, 'Anı yaşa' ya da 'Günü yaşa' anlamlarına gelen, Carpe Diem ne demek?

Carpe Diem ne demek?

"Gününü gün et, zamanın tadını çıkar, günü yakala, anı yaşa veya günü yaşa" anlamlarına gelen bir özlü söz olan Carpe Diem, Latin edebiyatının ünlü ozanı Horatius’un bir dizesinde geçmektedir.

Bu söz hedonist (hazcılık) felsefesinin savunduğu bir özdeyiştir. Fakat aslında gelecek hakkında endişelnmek yerine yaşanılan anının değerini bilmek anlamını taşımaktadır. Bu yüzden günümüzde de oldukça yanlış tanımlanan bu söz, 'anı yaşa' derken 'anın değerini bil' anlamına gelmektedir. Peki, Carpe Diem nasıl ortaya çıktı?

Carpe Diem nedir? Sağlık Bakanı Fahreettin Koca'nın Carpe Diem paylaşımı ne anlama geliyor? İşte, 'Anı yaşa' veya 'Günü yaşa' anlamına gelen Carpe Diem'in ortaya çıkışı... - Resim : 1

19. yüzyıl başlarında George Gordon Byron'ın yapıtlarında sık sık günü yakala" (seize the day), sözü geçektedir. Burada anı yakala demek, o an yaşanılan deneyimdeki hazzı, yaşanmış ve yaşanmıştaki önemi gözden kaçırmamayı ifade eder. Carpe Diem, bazı Hristiyan manzumelerinde ise "günü anlamlı yaşa" anlamında kullanılır.

Burada, insanların bedenlerini uykuya hazırlamak yerine, ruhlarını ölüme hazırlamaları gerektiğini vurgulayarak üstü örtük bir şekilde uyarır. Gelecekte ne olacağı bilinmediğ, içinde bulunulan zamanın kıymetinin bilinmesi, yarına mümkün olduğunca az güvenilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Carpe Diem sözü, Ölü Ozanlar Derneği filminde oldukça sık geçmektedir. "Sadece bir tane hayatınız var ve şimdi yapmayacaksınız da ölünce mi yapacaksınız?" sözleri anın değerinin bilinip ona göre hareket edilmesi gerektiği anlatmaktadır.