Çarpıcı anket sonucu: İstanbullu ete hasret

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstatistik Ofisi'nin yaptığı ankete göre İstanbul'da yaşayan vatandaşların yüzde 91.8'inin evine haftada 1 et girmiyor.

Çarpıcı anket sonucu: İstanbullu ete hasret

İBB'ye Nisan 2020 döneminde sosyal yardım başvurusu yapan ve hane halkı aylık geliri 2 bin 500 TL ve altında olan hanelerden, bin 228 haneyle bilgisayar destekli telefon anketi yöntemiyle veri toplandı.

Araştırmanın dikkat çeken sonuçları 

- Hanelerin yüzde 89.3'ünde tek kişi gelir getirici faaliyette bulunuyor. İki kişinin çalıştığı ailelerin oranı yüzde 9.7. Borçlanma en fazla bankalardan yapılırken, ikinci sırada esnaf yer alıyor.

- Hanelerin yüzde 33.7'si birden fazla yere borçlu. Hanelerin yüzde 70.6'sı kredi kartı ve kredi olarak bankalara, yüzde 20'si esnafa, yüzde 14.3'ü ise akrabalarına borçlu.

- Hanelerin yüzde 91.8'i haftada en az iki kere et, tavuk ya da balık içeren yemeği karşılayabilecek durumda değil. Yüzde 94.3'ü eskimiş mobilyalarını değiştiremiyor.

- Yüzde 92.6'sı ihtiyaç olduğunda her zaman yeni kıyafetler alamıyor. Yüzde 89.6'sı ise evini istediği kadar ısıtıp soğutamıyor.

- Hanelerin yüzde 92.6'sı 1.000 TL tutarında beklenmeyen bir harcamayı borçlanmadan kendi imkânlarıyla karşılayabilecek durumda değil.