Cerrahpaşa’da ilk gönüllü aşılama yapıldı

Çin'de geliştirilen aşının Türkiye'deki Faz 3 gönüllü çalışmaları devam ediyor. İlk olarak Hacettepe Üniversitesi'nde 20 sağlık çalışanının gönüllü olarak katıldığı aşı çalışmasına, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde ve Marmara Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de başlandı.

Covid-19 Faz 3, gönüllü aşılamaları İstanbul’da ilk kez yapıldı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki aşılama Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde hasta bakıcı olan Asım Baştürk gönüllü olarak ilk aşıyı oldu. Baştürk, “Kendim gönüllü oldum, hiç kimsenin de baskısı olmadan. Tabi ki Türkiye ve dünyada olan bu belanın gitmesini bir an önce istiyoruz. ” dedi.

“Faz 3 bir ilacın ya da aşının geliştirilmesinde önemli bir aşamadır”

Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, “Faz 3 bir ilacın ya da aşının geliştirilmesinde önemli bir aşamadır. Çünkü faz 1 ve 2’deki az sayıdaki insanlarda nispeten tolere edilebilecek yan etkileri olduğu görülüp ve etkinliği de gösterildiği için faz 3 dediğimiz üçüncü dönem çalışmaları başlar” diye konuştu.

Marmara Pendik Eğitim ve Araştırma’da da yapıldı

Marmara Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de gönüllü 4 sağlık çalışanına aşı uygulandı. Çin’de geliştirilen aşı hastanede görevli hemşireler Oğuzhan Erdinç, Demet Aygüler, Erdal Çinkaya ve ebe Dilara Erişen’e yapıldı.

“İlk sonuçlarına göre yüzde 99’un üzerinde antikor oluşturuyor”

Aşıların piyasaya çıkabilmesinde en önemli kısmın etkinlik ve güvenlik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Korten, “Yüzde 99’un üstünde antikor oluşturuyor bu aşı, buna dair yeniden bizde de ek bir bilgi olarak bu elde edilecek. Önemli olan oluşan bu antikorların koruyuculuk sağlayıp sağlamayacağını anlamak için biz bu çalışmayı yapıyoruz.” dedi.