Bakan Murat Kurum açıkladı! Eylül ayı itibarıyla başlıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Elazığ Valiliği tarafından düzenlenen iftar programında kentsel dönüşümden hak sahibi olan vatandaşların da bundan sonra AFAD’dan hak sahibi olan vatandaşlarla aynı ödeme imkânlarına kavuşacaklarını söyledi. İşte detaylar...

Bakan Murat Kurum açıkladı! Eylül ayı itibarıyla başlıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Elazığ Valiliği tarafından düzenlenen iftar programına katıldı. Abdullahpaşa Mahallesi’ndeki iftar programında Elazığlılara seslenen Bakan Kurum, kentsel dönüşümden hak sahibi olan vatandaşların da bundan sonra AFAD’dan hak sahibi olan vatandaşlarla aynı ödeme imkânlarına kavuşacakları müjdesini verdi. Murat Kurum, “Evlerinizin bedelleri, AFAD hak sahibi olan vatandaşlarımızla birbirine çok yakın olacak. Ödemelere evlerinizi teslim aldıktan sonra Eylül ayı itibarıyla başlayacaksınız, 18 yıl vadeyle ve vade farksız olarak geri ödeyeceksiniz” ifadelerini kullandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 24 Ocak 2020’de meydana gelen ve 41 vatandaşın hayatını kaybettiği Elazığ depreminden etkilenen mahallelerde yerinde dönüşüm yapılan ve konutların büyük bölümü teslim edilmiş alanlarda incelemelerde bulundu. Bakan Kurum önce Sürsürü Mahallesi’nde hak sahiplerine teslim edilen konutları gezdi ardından Mustafapaşa Mahallesi’ndeki konut ve iş yerlerini inceledi.

Bakan Kurum daha sonra, depremden etkilenen mahallelerden biri olan Abdullahpaşa Mahallesi’nde Elazığ Valiliği tarafından düzenlenen ve 4 bini aşkın depremzede vatandaşın katıldığı iftar programında konuştu.

24 Ocak 2020’de meydana gelen Elâzığ depreminde hayatını kaybeden 41 vatandaşı rahmetle yâd ederek sözlerine başlayan Bakan Murat Kurum, “Bakanlıklarımız, AFAD, Jandarma, UMKE, Kızılay, Kentsel Dönüşüm ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzle; TOKİ ve İller Bankamızla; Sürsürü’nün, Mustafapaşa’nın, Rüstempaşa’nın, Abdullahpaşa’nın sokaklarından, caddelerinden 1 ay boyunca ayrılmadık. Bir enkaz alanından bir diğerine, depremzede kardeşlerimizle birlikte koştuk. Şu anda iftarımızı yaptığımız Abdullahpaşa’nın sokakları, binaları, şu duvarları şahittir ki; ne zaman bir sokağın köşesini dönsek, acaba oradan bir güzel haber alabilir miyiz umudunu yaşadık. Ne zaman ekiplerimiz, AFAD’ımız ‘sessizlik!’ diye bağırsalar, kalbimiz birisi bulunur diye heyecanla çarptı” dedi.

“Cumhuriyet tarihimizin en hızlı ve en kapsamlı kentsel dönüşüm çalışmasını Elazığ ve Malatya’da başlattık”

“Depremin ardından hiçbir kardeşimizi açta, açıkta bırakmadık.” Diyen Bakan Kurum, Cumhuriyet tarihinin en hızlı ve en kapsamlı kentsel dönüşüm çalışmasını Elazığ ve Malatya’da başlattıklarını belirterek, “Yöresel mimariye uygun, az katlı binalarda vatandaşlarımız yaşasın istedik. Yeşil alanlarıyla, spor salonlarıyla, parklarıyla, geniş otoparklarıyla, bisiklet ve yürüyüş yollarıyla, yeni yaşam alanlarıyla Yeni Elazığ’ı hep birlikte imar, inşa ve ihya ettik. Elazığ ve Malatya’da toplam 36 bin yeni yuva ve işyerimizin inşa çalışmalarında artık son aşamaya geldik. Bu yatırımların bedeli 40 milyar liradır. 1 yıl içerisinde teslim etmeye başladık. İlk etapta 7 ay gibi kısa bir sürede tamamladığımız 8 bin yuvamızı, Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle, depremzede kardeşlerimize teslim ettik.” diye konuştu.

“Artık enkaz altında kalan bir Türkiye yok”

Kalan konutları da etaplar hâlinde teslim ederek tek bir afetzede vatandaşı evsiz bırakmadıklarını kaydeden Murat Kurum, “Şunun altını gururla çizmek istiyorum” dedi ve ekledi:

Türkiye artık vatandaşlarını depremlere, sellere, yangınlara, afetlere teslim etmiyor. Artık enkaz altında kalan bir Türkiye yok! Gerek afet anında gerek sonrasında vatandaşının yaralarını hızla saran, ona yeni sıcak yuva, bereketli yeni iş imkânı sunabilen; milletinin yanında güçlü bir Türkiye var!

Kentsel dönüşümden hak sahibi olan depremzede vatandaşların bir isteklerinin olduğunu ve kendilerinin de bu isteklere kayıtsız kalamadıklarını söyleyen Bakan Murat Kurum, şu müjdeyi verdi:

Kentsel dönüşümden hak sahibi olan kardeşlerimiz de bundan böyle AFAD’dan hak sahibi olan kardeşlerimizle aynı ödeme imkânlarına kavuşuyor. Evlerinizin bedelleri, AFAD hak sahibi olan vatandaşlarımızla birbirine çok yakın olacak. Ödemelere evlerinizi teslim aldıktan sonra Eylül ayı itibarıyla başlayacaksınız, 18 yıl vadeyle ve vade farksız olarak geri ödeyeceksiniz. Hayırlı, uğurlu olsun.