Bakanlık duyurdu! 10 bin kişiye istihdam alanı açıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın çıkardığı, şantiye şefleri için deneyim şartını da içeren yeni yönetmelik ile 10 bin kişiye istihdam alanı açılması bekleniyor. Yeni yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte detaylar...

Bakanlık duyurdu! 10 bin kişiye istihdam alanı açıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı şantiye şefleri için çıkardığı yeni yönetmelik ile hem denetimi artırmayı hem de 10 bin kişiye iş kapısının açılmasını hedefliyor.

Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 18 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı.

Yapılan düzenleme ile iş sayısı, işin büyüklüğüne göre düzenlendi. Yeni düzenlemede şantiye şefliği hizmet kotasının üç grupta toplandığı belirtildi. Buna göre; yapı inşaat alanı 1.500 metrekareyi geçmeyen en fazla 4 iş, 4 bin 500 metrekareyi geçmeyen 3 iş ve 7 bin 500 metrekareyi geçmeyen 2 iş aynı anda üstlenilebilecek. Ayrıca 7 bin 500 metrekareyi geçen işlerde ve kamu yatırımlarında tek iş alınabilecek.

Şantiye şefleri için deneyim şartı

Yeni yönetmelikle ilk kez şantiye şefliği yapacakların, inşaat alanı 1.500 metrekareye kadar olan yapılarda görev alabileceği bildirildi.

Açıklamada "Yapı denetim elemanlarının çalışma kısıtlamalarına ilişkin yapılan son düzenlemelere paralel olarak, 75 yaşını dolduran veya şantiyede fiilen devamlı görev yapmaya engel bir durumu olanların, şantiye şefliği yapmaları uygun bulunmamaktadır" denildi.

10 bin kişiye istihdam alanı

Yapılan düzenleme ile bir şefin bakacağı alanın küçüleceği için yaklaşık 10 bin mimar ve mühendis için istihdam imkanı oluşacağı kaydedildi.