Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan Kanal İstanbul açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kanal İstanbul'un, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuyla ilgili açıklama yaptı. Kurum, İBB'nin ÇED raporuna onay verdiğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan Kanal İstanbul açıklaması

Bakan Kurum'un açıklamalarından satır başları şöyle:

'ÇED başvuru dosyası bakanlığımıza 20 Şubat 2018'de sunuldu. Bu rapor bütün kamu kurum ve kuruluşların vatandaşlarımızın görüşüne açıldı. Son şeklini verdiğimiz rapor bakanlığımıza sunuldu ayın 23'ünde rapor tamanlandı. Bu ÇED süreci Türkiye'nin en geniş katılımlı en şeffaf süreçlerinden birisi olmuştur. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarla açık şeffaf toplantılar gerçekleştirdik. 50'ye yakın kamu kurum kuruluşu toplantıda kurumlarını temsil ettiler. İnceleme değerlendirme toplantı tutanağına baktığınızda ÇED raporunun yeterli olduğunun komisyon üyelerince tespit edildiği imza altına alınmıştır.

44. sırada İBB de toplantıya katılmış tutanağa şerh düşmeden görüş bildirmiştir. Belediye başkanımız itiraz ediyor daha elemanının ne yaptığının farkında değil. Hiçbir şerh düşmüyorsunuz tutanağı imzalıyorsunuz.

Çevreyi ve doğayı koruma eksenli bir bakışla yaklaştık. Bundan sonraki süreci de uzmanlarla yürüttük bundan sonra da yine onlarla yürüteceğiz.

ÇED raporu sürecine katılan 56 kuruluşa bilim adamlarına teşekkür ediyorum.

İstanbul Boğazı'ndan geçen gemi Panama Kanalı'nın 4 karı Süveyş Kanalı'nın ise 3 katı.

Bugün günlük ortalama 150 gemi geçiyor.

 5 ayrı güzergah belirlendi

Bu proje için 5 ayrı alternatif güzergahlar belirlenmiştir. İstanbul için en doğru hat neresiyse bu hat belirlenmiştir. 5 alternatiften en doğru olanı 56 kamu kurum kuruluşlarını katılımıyla yapılmıştır. Ülkemiz için son derece kıymetli projedir. İstanbul için istiklal ve istikbal projesidir. Tartışılıyor bu bizi son derece mutlu ediyor.

"İstanbul susuz kalacak" iddiasına yanıt

Projenin İstanbul'a susuzluk getireceğini iddia edenler var. Bu iddia bilimsel değildir gerçek dışıdır. İstanbul'un yıllık su tüketimi 1 milyar 60 milyon metreküptür. Terkos Gölü'nün yakın koruma alanına girmemektedir. Terkos, İstanbul'a 133.9 milyon metreküp su sağlıyor. Binde 2,5 oranında azalacaktır. Kanal İstanbul ile gölün 2.7 milyon metreküp düşüyor. Sazlıdere Barajı 44 milyon metreküp katkısı 19 milyon metreküpe düşüecek bu da yüzde 8. Bu rakamlar bize kanalın toplam su rezervine katkısını yüzde 3 oranında etkilemektedir. Teknik olarak tamamen asılsızdır. Melen Barajı ile 1.1 milyar metreküp su sağlayacak. 34 katı büyüklüğünde Melen'den İstanbul'a su gelecek.

 Depremi tetikleyecek mi?

Kanal İstanbul Projesi İstanbul depremini tetikleyecek deniyor. 2 fay hattı var biri Kuzey Anadolu diğer Çınarcık fay hattı. Kuzey Anadolu 11 diğer 30 kilometreden geçiyor. Beklediğimiz deprem yerin 20 kilometre altında şiddeti 7 ve üzerinde bekliyoruz. Bu depreme karşı hızlı şekilde hazırlık yapmalıyız. 21 metre derinliğindeki kanalın 7 kilometre derinliğindeki fay hattını nasıl oluyor da bu kanal depremi tetikliyor? Bu iddia bilimsellikten uzak. O zaman otoparklar da tetikliyor. 2 bin 500 yıldır o bölgedeki yer hareketleri incelenmiştir. Yer altı ve yer üstü kaynaklarını koruyacak tüm özel önlemler ÇED Raporu'nda kurgulanmıştır. Kanal İstanbul güzergahı boyunca depreme neden olacak diri bir fay bulunmamaktadır.