Kılıçdaroğlu: Depremde ölenlerin bütün günahı onların boynunadır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında CHP'nin verdiği deprem önergesinin AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildiğini hatırlatarak, "Bu önergede AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi oylarıyla reddedildi. Depremde ölenlerin bütün günahı onların boynunadır" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: Depremde ölenlerin bütün günahı onların boynunadır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuşuyor.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

Deprem olduğunda, kimliği inancı görüşü ne olursa olsun milletimiz yaraları kapatmaya gidiyorlar. Elazığ'da Malatya'da hayatını kaybedenler vatandaşlarımız için baş sağlığı diliyorum. 41 vatandaşımız hayatını kaybetti 45 vatandaşımız kurtarıldı. 

CHP'li belediyeler de deprem bölgesine büyük katkılarda bulundular. Bölgeye hem insani yardımları bölgeye taşıdılar. Sadece CHP değil, bütün belediye başkanlarımızı kutluyorum.

 Osman Kavala mesajı

Onat Kutlar, Metin Göktepe, Hrant Dink, Uğur Mumcu bir ocak ayında öldürüldü. Muammer Aksoy, Gaffar Okan bir ocak ayında öldürüldü. Kimisi yazılarıyla, kimisi konuşmalarıyla toplumu aydınlatan kişilerdi. Fakat terör bu insanları aramızdan ayırdı. Onların ilkelerini yaşatmak boynumuzun borcudur. 

Bugün Gezi davası görülüyor. Vicdanı olan herkes Osman Kavala'ya haksızlık yapıldığını biliyor. En son Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu kadar da olmaz dedi. Osman Kavala'nın tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. Hala tahliye edilmedi. Böyle bir adalet olur mu? İnşallah bugün görülen davada Osman Kavala tahliye edilir ve adalet sağlanmış olur.

Devlet topluma hizmet eder hale getirilmeli. Huzur içinde, barış içinde yaşamak istiyoruz. Huzurlu bir Türkiye istiyoruz. Gelecek kaygısı olmayan, güvenli bir ülke istiyoruz. Devletin dini adalettir. Adaleti sağlamak bütün sivil toplum örgütlerinin ortak amacı olmak zorundadır. 

 "Siyasi iktidar her kuruşun hesabını millete vermek zorundadır"

Herkesin aşı, işi olsun istiyoruz. Anneler çocuklarını huzur içinde okula göndersinler. Çalışan herkes alın terinin karşılığını almalı. Bu da bizim taleplerimizden biridir. Bugünlerde soğan üreticileri dertli. Alın terinin karşılığını alamıyor soğan üreticisi. Mutfaklarda yangın olmasın, mutfaklarda bereket olsun istiyoruz. Üniversiteler bilim üretsin istiyoruz. Kimse inancından, yaşam tarzından ötürü ötekileştirilmesin istiyoruz. Farklı düşünüyor diye kimse cezalandırılamaz.

İktidarda olan hiçbir siyasetçi kendi cebinden para harcamaz. Biz onları iktidara getiririz ve bu ülkenin çıkarları için vergileri ödemek isteriz. Siyasi iktidar her kuruşun hesabını millete vermek zorundadır. Demokrasinin çıkış kaynağı da budur. Buna biz devlette şeffaflık diyoruz.

Demokrasinin çıkış kaynağı hesap vermektir. Bu anlamda toplanan vergilerin nereye harcandığının hesabını vermesidir. Uluslararası Yolsuzluk Endeksi’nde 13 basamak (Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2019 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’ne göre Türkiye 39 puanla 91’inci sırada yer alıyor. Türkiye, endekste ülke tarihindeki en düşük sırayı almış oldu.) Demek ki hesap verilmiyor. Bilgi verilmiyor. Vergi vermezsem zorla alıyorsun. Bunun anlamı siyasi iktidarın topladığı vergiyi nasıl harcadığının hesabını vermediğidir. Vatandaş verdiği verginin nereye harcandığını bilmeli, öğrenmeli!

"17 yıldır iktidarda olanlar görevini yapmadılar"

Malatya ve Elazığ'da depremle yüzleştik. Ve vatandaş haklı olarak şu soruyu soruyor: "17 yıldır iktidarsınız ve deprem vergisi alıyorsunuz. Deprem tahribatını önlemek için neler yaptınız?"
Vatandaşın bu soruyu sorma hakkı var. Ama "vayy sen misin soran!"

Vatandaş vergisini ödeyerek görevini yaptı. Depremin önlemini almak da siyasi iktidara düşüyor.

Vatandaş görevini yaptı ama 17 yıldır iktidarda olanlar görevini yapmadılar.

Eski milletvekilimiz Ali Özcan, 2016 yılında Elazığ'ın deprem bölgesinde olduğunu belirterek, araştırma önergesi verdi. Ne oldu? Reddedildi! Kırılan fay hattı değil, saray iktidarının ar damarıdır.

2019 yılı Ekim ayında da depremle ilgili yine bir araştırma önergesi verildi. Bu önergede AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi oylarıyla reddedildi. Depremde ölenlerin bütün günahı onların boynunadır.

Herkesin şu soruyu sorması lazım: "Deprem için toplanan 65 milyarı (65 katrilyon) nereye harcadınız?