"Eleştirenleri tutuklamak, çağdaş devletlerde olmaz"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP grup toplantısında konuştu.

"Eleştirenleri tutuklamak, çağdaş devletlerde olmaz"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP grup toplantısında konuştu. Devleti yönetenler eleştirilere tahammül etmek zorundadırlar" diyen CHP lideri "Eleştirilen bir yönetim hatasının ne olduğunu öğrenmiş olacaktır. Eleştirenleri tutuklamak, çağdaş devletlerde olmaz" diye konuştu.

"Her kuruşun hesabını vermek demek, demokrasiye inanmak demektir. Her kuruşun hesabını vermek demek, insana saygı duymak gerektir. Değerli arkadaşlarım, yine çağdaş devletlerde iktidar, israftan kaçınır. Madem ki haramdır, o zaman görkemli, şatafatlı işlerden devleti yönetenler kaçınırlar. Devleti yönetenler israf batağında yüzerlerse bütün dünyada alay konusu olurlar. 13 uçağı olmaz, 13 uçak demek, milyonlarca kişinin hakkını gasp etmek demek. Devleti yönetenler kendileri, aileleri ve yakınlarıyla beraber topluma örnek olurlar. Mütevazı bir hayatları olur. Bizim temel felsefemiz budur.

İntikam duygusuyla devlet yönetilmez. Cumartesi Anneleri, Diyarbakır'daki anneler... Nedir bu annelerin derdi? Devletin görevi bu annelerin taleplerini karşılamak. Siz Cumartesi Anneleri'ni topluyorsunuz, yargılıyorsunuz. Hangi devlet anlayışında bu vardır? Hakkı teslim etmesi gereken devlet, kişinin hakkının elinden alıyor. Hangi vicdan, hangi ahlak, hangi insanlık bunu kabul eder? Geçmişte AK Parti'ye oy veren bütün kardeşlerime, MHP'ye oy veren bütün kardeşlerime anlatıyorum. Böyle bir devlet yönetimi olmaz. Biz şiddetten kaostan uzak, huzurlu bir toplum istiyoruz.

Yargıya müdahale ettiğiniz an devlette çürüme başlar. Vatandaş adalete güvenmemeye başlar. 'Bu mahkemenin başkanı falan partilidir' der. O nedenle yargı bağımsızlığına devleti yönetenlerin dikkat etmesi gerekir. Bir siyasi partinin genel başkanı mahkemelere hakim tayin edemez. Aksi takdirde devlette çürüme başlar. Devleti yönetenler, adalete gerekli önemi verdikleri zaman huzurlu bir toplum inşa etmiş olurlar.

Devleti yönetenler işsizliğin nasıl bir felaket olduğunu bilmek zorundadır. Bütün kötülüklerin anasını işsizliktir. İşsiz insan toplumdan koparılmış insan demektir. İç dünyasında alevlerin yandığı bir kişidir. Hele hele aylardır iş bulamayan bir kişinin derdini kim bilebilir? Devleti yönetenler ne yapmak zorunda? İşsizlere iş bulmak zorunda. Bu olmadığı takdirde ciddi sorunlar çıkar ortaya.

Sözüm sözdür. Allah'ın izniyle iktidar olduğumuzda ilk yapacağımız iş Borçlar Genel Müdürlüğü'nü kapatmak. Yeter artık."