CHP Sözcüsü Öztrak'tan Sakarya'daki patlamayla ilgili kritik soru: Kimler burayı koruyup, kolladı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Sakarya'da patlamanın meydana geldiği havai fişek fabrikasında işçilerin hayatını kaybettiğini hatırlatarak "Bu fabrika bugünlere kadar sahibini değil ama ismini değiştire değiştire nasıl geldi? Kimler burayı koruyup, kolladı?" dedi.

CHP Sözcüsü Öztrak'tan Sakarya'daki patlamayla ilgili kritik soru: Kimler burayı koruyup, kolladı?

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında video konferans aracılığıyla yapıldı.

Toplantının ardından açıklamada bulunan Öztrak, Sakarya'da patlamanın meydana geldiği havai fişek fabrikasında 6 yurttaşın hayatını kaybettiğini, 126'sının yaralandığını, 1 kişinin ise kaybolduğunu hatırlatarak bunun aynı fabrikada son 11 yılda yaşanan 5'inci patlama olduğuna dikkati çekti. Öztrak, bundan önceki patlamalarda ise 4 işçinin hayatını kaybettiğini, 40 işçinin yaralandığını anımsatarak "Yani bu fabrikanın iş cinayetlerinde sabıkası hayli kabarık. Şimdi soruyoruz, bu kadar iş cinayeti ve patlamaya rağmen, bu fabrika bugünlere kadar sahibini değil ama ismini değiştire değiştire nasıl geldi? Kimler burayı koruyup, kolladı?" dedi.

Böyle bir kazada iş yeri sahibinin hukuken sorumlu olduğuna işaret eden Öztrak, "Müfettişlerin bölgedeki çalışmaları bitmeden, bir Cumhurbaşkanı'nın iş yeri sahibini birkaç defa araması normal değildir. Bilgi almak istiyorsa bakanları orada. Kadim dostu olduğu anlaşılan yandaş iş adamına telefonda ne demiştir acaba?" diye konuştu.

"Geçmişte çok uyardık"

Faik Öztrak, Sakarya'daki bu fabrikanın 11 yılda beş kez patlamasına göz yumanların, bugün Türkiye'de nükleer reaktör inşa ettirdiğini kaydederek "Aziz milletim, durumun ciddiyetinin farkında mısınız?" diye sordu.

Türkiye'deki iş kazalarına ve işçi ölümlerine dikkati çeken Öztrak, "Attığınız her adımda, söylediğiniz her sözde, yaptığınız her işte millet sizi görüyor, Notunuzu veriyor, sandık geldiğinde de yerinizi gösterecek. CHP iktidarı, bu vicdansız düzenin tekerine milletimizle birlikte çomağı sokacak. Çalışana sahip çıkan, haktan, hukuktan, adaletten yana, hiçbir çocuğun yatağına aç girmediği, hakça bir düzeni elbette milletimizle birlikte kuracağız." şeklinde konuştu.

Baro düzenlemesine tepki

Barolarla ilgili yasa teklifinin Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelerinin dün gece yarısı tamamlandığını anımsatan Öztrak, şöyle konuştu:

"Milletvekillerimiz Adalet Komisyonu'nda 'çoklu baro' projesine karşı büyük bir mücadele verdi. Saraydan talimatlı vekiller ve koalisyon ortakları, aklın ve sağduyunun emrettiği uyarı ve itirazlarımızı dikkate almadı. Peki bu yasa teklifinde ne var? Bu teklifte saray hükümetinin yandaş avukatlarına yeni iş alanları açma çabası var. 'Yargıda FETÖ borsasını yöneten' saray avukatlarının işini daha da kolaylaştırmak var. Genel Başkanımız bu durumu kaç kez dile getirdi. Saraydan 'gık' çıkmadı. Hakim ve savcıları oradan oraya tayin ettirebilen avukatlar var. Hakim ve savcılara talimat veren avukatlar var. Şimde de barolar olacak. Geçmişte bu kadroları çok uyardık. Hakimleri, savcıları götürdüler bir cemaate teslim ettiler. Şimdi de anlaşılan avukatları teslim edecekler. Avukatların cüppelerine düğme diktirip, ilik açtıracaklar. Adaleti tamamen sarayın vesayeti altına alacaklar. Daha da önemlisi bu yasa teklifinde müellifi FETÖ olan 'paralel/çoklu baro projesi' var."

"Taslağı hazırlayanların niyetini sorgulayın"

Öztrak, bundan 100 yıl önce işgal altındaki İstanbul'da, işgal güçlerinin etnik ve dini esaslara göre barolar kurduğunu hatırlatarak, "Bu teklifte, emperyal güçlerin, mütareke döneminde uygulamaya koydukları, 'adaleti böl ve yönet projesi' var. Bu teklifte, etnik, mezhepsel, siyasi meşrebe göre ayrı ayrı barolar kurarak 'cumhuriyetin modernleşme projesinin adalet ayağını' tamamen bitirmek var." görüşünü savundu.

"Bu ülkede hukuk birliği bozulursa, üniter yapı, yani devletin birliği nasıl korunacak?" diye soran Öztrak, "İstiklali tam olmanın ön koşulu 'hukuk birliğidir.' AK Parti ve MHP koalisyonunun getirdiği bu teklif, 784 bin kilometrekarelik vatan toprağını parçalama projesidir. Koalisyonu bir kez daha uyarıyoruz, bu taslağı size kim hazırlayıp getirdiyse niyetini bir kez daha sorgulayın. 'Aldatılma kotanız' doldu. Milletin eli iki cihanda da yakanızda olur." ifadelerini kullandı.