CHP'li Toprak'tan İYİ Partili isme 'Kılıçdaroğlu' göndermesi

CHP'li Erdoğan Toprak, 6'lı masanın adayıyla ilgili tv100'de dikkat çeken açıklamalar yaptı. Toprak, İYİ Partili Tatlıoğlu'nun "Erdoğan'ı geçecek 3 aday var; Akşener, İmamoğlu ve Yavaş" açıklamasında Kılıçdaroğlu'nun adını geçirmemesiyle ilgili soruya "unutmuştur" yanıtı verdi.

CHP'li Toprak'tan İYİ Partili isme  'Kılıçdaroğlu' göndermesi

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, tv100'de yayınlanan Pazar Siyaseti'nde gündemi değerlendirdi, Pınar Işık Ardor'un sorularına yanıt verdi.

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"6'lı masanın bir araya gelmesinin nedeni Erdoğan karşıtlığı değil"

Liderler, kendi gündemlerini o masaya getiriyorlar, açıkcası ne konuşulur bende bilmiyorum. Ekonomide, hukukta ve adalette ne yapacağız? Daha önceki toplantılarda bu vardı. Örneğin Merkez Bankası özerk olmalı denildi. 2'inci toplantıda da aday kriterimiz ne olmalı? Ve nasıl bir aday çıkartırsak Türkiye'nin tamamını kucaklarız, O gücü parlamenter sisteme devrederiz? Bunlar vardı masada.

Türkiye bugün 3'üncü dünya ülkesi gibi artık borç bulamaz noktaya geldi. Başlangıç sisteminden rahatsızlık duyanların oranı yüzde 60'ın üstündedir. Bugün, Ekonomi Bakanı Amerika'ya gitti eli boş döndü, İngiltere'ye gitti eli boş döndü. Orta Doğu'ya gitti eli boş döndü.

Bu Türkiye'nin hak ettiği bir yönetim şekli değildir. Türkiye artık borçlanamaz bir duruma geldi. 6'lı masanın bir araya gelmesinin altında yatan neden bu zaten. 6'lı masanın bir araya gelmesinin nedeni Erdoğan karşıtlığı değil. Türkiye’nin ekonomisi çökmüş, dış politikada dibe vurmuş, iç barış bitmiş. Borç alamaz bir Türkiye var. Cumhuriyet tarihinde Osmanlı’nın borcunu ödeyen bir milletiz ama tekrar o günlere giden bir Türkiye yarattı.

Türkiye, Parlemanter Sisteme tekrar geçiş yaparsa her sorun çözülecek. Türkiye'nin yapacağı şey çok basit. Türkiye, hukuk devletine tekrar dönmeli. Bugün bu ülkeye neden sermaye ve yatırım gelmiyor? Çünkü bu ülkedeki kanunların tek adama bağlı olduğunu ve tek adamın talimatıyla her şeyi bir anda kaybedebilirim korkusu var.

"Biz yargıda talimat dönemine son vereceğiz"

Kılıçdaroğlu'nun Osman Kavala ve Demirtaş'la ilgili sözlerini değerlendiren Erdoğan Toprak şunları söyledi:

Biz hukuka müdahale etmeyeceğiz, zaten bu tahliye Osman Kavala'da sağlanmıştı. Ama tekrar ikinci bir talimatla "Böyle düşünüyoruz, demek bir suç var gibi" hukuk devletine müdahale eden bir saray otoritesiyle Osman Kavala'nın o beraatı bozuldu ve tutukluğunun devamına gidildi. Demirtaş içinde durum böyle. Bunlar rehin olarak tutuluyor bence. Hukuken altyapısı olmayan davalar. Bizim söyledğimiz şu: "Bundan sonra bir yerden bir talimat gelmeyecek. Hukuk suçu varsa yargılayacak, suçu yoksa serbest bırakacak. Yargıyı bağımsız bırakacağız ve yargıya talimat gitmeyecek. Çünkü o insanların suçu somut değil. Yıllardır yargılanıyorlar ve halen bir delil ortada yok. Biz, yargıda talimat dönemine son vereceğiz.

Bizim dış politikaya bakış açımız ise belli.  Atatürk'ün bize emanet ettiği "Yurtta sulh, cihanda sulh" ve komşularla  iyi ilişkiler politikasını masamızda tutuyoruz. Öncelikli politikamız bu.

(BAE, İsrail, Mısır görüşmeleri) Bunları yanlış bir politikadan geri dönülmesi olarak bakıyorum. Bundan vazgeçmiş olmasını diplomatik akla dönüşün işareti olarak görüyorum, bunu doğru buluyorum. Türkiye'nin BAE ve Arabistan adımlarını hatadan dönüş olarak değerlendiriyoruz.

İsveç ve Finladiya'nın NATO üyeliğiyle ilgili başlayan tartışmaları değerlendiren CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, konuya ilişkin ş değerlendirmeyi yaptı:

"İncirlik Üssü'nün kapatılmasını Meclis'e getirsinler destekleriz"

Bizim de sorun yaşadığımız Yunanistan'da Amerika bir sürü üs açıyor. Bunlar Türkiye için tehdit oluşturuyor. NATO'nun başını kim çekiyor Amerika.

Madem NATO'nun amiral gemisi NATO ise, ve Yunanistan Türkiye için tehdit oluşturuyorsa benim onun faliyetlerini kısıtlamam gerekiyor. AK Parti ve MHP İncirlik Üssü’nün kısıtlanmasını, kapatılmasını Meclis’e getirsinler NATO'dan önce destekleriz. NATO'dan çıkmak iyi düşünülmesi gereken bir karar, çıkmayı doğru bulmuyorum.

İYİ Partili isme 'Kılıçdaroğlu' göndermesi

6'lı masa ortak aday çıkarabilir mi? sorusuna yanıt veren CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, şunları söyledi:

Toprak, "İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu 'Recep Tayyip Erdoğan’ı geçecek 3 aday var. Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş' dedi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismini söylemedi." şeklindeki soruya "İsmail Tatlıoğlu unutmuştur, aklına gelmemiştir." yanıtını verdi. 

Genel Başkanımız, Kemal Kılıçdaroğlu, adaylığı 6'lı masanın takdirine bıraktı. Ne Kılıçdaroğlu, ne İmamoğlu, ne de Yavaş "ben adayım" demedi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı olursa seçime gitmeden gücü parlamentoya teslim edebilir.

Türkiye'deki mülteci meselesi tartışmalarına da değinen Erdoğan Toprak, "Benim kuzeyimde Rusya diye bir belam vardı sürekli sıkıntı yaşadığım. Rusya, bu iktidar sayesinde güneye de komşu oldu. Benim 33 evladımı öldürdü, uçuşlarımı kapattı. Rusya, Ukrayna ile bu sürede boğuşurken benim Suriye'deki güneyimdeki Rusya'yı da çıkartmam gerektiğini düşünüyorum. Türkiye, mülteciler konusunu Suriye ile hızlı bir şekilde masaya yatırmalı." dedi.

"Pistler yıkılmasın müze olsun" 

Toprak, Atatürk Havalimanı'na yapılan Millet Bahçesi tartışmalarıyla ilgili şunları kaydetti:

Avrupa’da şehrin içinde kalan, çalışmayan pistler müze haline getiriliyor. (Atatürk Havalimanı) O pistler neden müze olarak kullanılmıyor? Pistin orada kalması, ağaçlandırılması, uçakların maketleriyle müze olarak kullanılmasını neden düşünmüyoruz?