Çiftçi makine alamadı, kendi yaptı! Maliyeti...

Sakarya'da 5 bin lira olan mısır taneleme makinesini alamayan çiftçi, kendi makinesini yaptı. Hurda parçalardan yapılan makinenin maliyeti hayrete düşürdü.

Çiftçi makine alamadı, kendi yaptı! Maliyeti...

Sakarya'da çiftçilik yapan 26 yaşındaki Kadir Aydın, her yıl ektiği ve kurutarak tane yapıp sattıkları mısırı tanelerine ayıran bir makine satın almak için internetten araştırma yaptı. Makinenin 4-5 bin lira arasında olduğunu gören ve fiyatı çok bulan Kadir Aydın, hurda malzemeden kendi makinesini yaparken, sadece bazı parçalar için 100 lira harcadı.

Makinenin fiyatı 4-5 bin TL
Kadir Aydın makineyi satın alamayınca hurda parçalardan yaptığını belirterek, "Anadolu'da patos makinesinin olmadığı yerlerde mısırı çuvala koyup sopayla döverek tanesini ayırırlar. Ben de internetten bir araştırma yaptım. Makinenin fiyatını araştırdım. 4 bin ile 5 bin lira arası bir fiyata geliyordu. Ben de almak istemedim ve kendim yapmaya çalıştım" dedi.

Tüm parçaları dışardan almadığı için 100 TL harcadığını ifade eden Kadir Aydın, yaptığı makinede hurdalıkta bulduğu tarım araçlarını kullandığını anlattı.

Aydın, "Süt makinesinin motorunu taktığımız makinede varil ve zincir gibi hurdalıktan alınan malzemeleri kullandım. İçine zincir sistemi bağladık. Milin dönmesiyle birlikte zincirler mısıra vurduğunda mısırı tanelerine ayırıyor. Posasını ise sağlam bırakıyor. Bu şekilde eleme işlemini yapıyor" diye konuştu.