Çiftçilere büyük müjde! Nefes aldıracak detaylar açıklandı

Tarım Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan gübre desteği projesi çiftçilere maddi anlamda destek olmuştur. Gübre desteği için başvuru yapmak isteyen çiftçi vatandaşlar Ziraat Odası ve Tarım Orman Müdürlüğünün istediği evrakları edinmelidir.

Çiftçilere büyük müjde! Nefes aldıracak detaylar açıklandı

Çiftçi için büyük öneme sahip olan gübre desteği başvurusu tapu sahipleri tarafından Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne yapılabilir. Bahar gelmeden yapılan gübre desteği projesinde yapılan açıklamaların takip edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Devlet tarafından nakit olarak yapılan yardımlar üretim masrafını düşürdüğü için verimi maksimum seviyeye çıkararak çiftçinin rahat nefes almasına sebep olmuştur.

Gübre Desteği Ne Zaman Verilecek?

Yapılan açıklamalar sonrasında Ödemelerin her yıl olduğu gibi bu yılda da Mart ayında yapılacağı belirtilmiştir.

Destek almak isteyen kişinin tarlası resmi anlamda kendisine ait olmalı ve tapusunun olması gerekmektedir. Hazine arazisine ekim yapanlar veya hazine arazisini satın alma aşamasında olanlar yardımdan faydalanamayacağı belirtilmiştir.

Gübre Desteği ve dikkat edilmesi gerekenler;

Çiftçiler için destek yıllık verilmektedir ve bu kapsamda her yıl destek güncellenmektedir. Fiyat artışlarının yanı sıra gübre fiyatlarındaki değişiklik fiyat artışını doğrudan etkilemektedir. Bu kategoride önemli olan bazı hususları da dikkate almak gerekir:

• Desteğe başvuran kişinin tarla genişliği resmi açıklamaya uygun olmalıdır. 100 dekar ve üstü için özel bir prosedür uygulanmaktadır.

• Verilen destek tarlanın büyüklüğüne göredir. Dekar birimi üzerinden çiftçilere destek dağıtılmaktadır.

• Başvuru tarihleri arasında başvuru yapmayan çiftçilere destek verilmemektedir.
• Başvurular yıllıktır ve bir sonraki yılın başvuruları bir yıl öncesinden yapılır.
• Gübre desteği istek tek tapu, ister hisseli tapu olsun bütün tapulu tarlalara verilmektedir. Tapusuz tarlalara destek verilmiyor. Tapunun davalı veya tapu sorunlu olmaması gerekir.
Tarım ve Orman Müdürlüğüne yapılan başvurular bu müdürlükten takip ediliyor.

Gübre Desteği Hangi Tarlalara Veriliyor?

Her yıl başvuru esnasında açıklanan yardım rakamı bakanlık tarafından güncellenmektedir. Bu başvuruda ise uyulması gereken koşullar arasında en önemli şartın başvuru yapılan tarlanın tapusunun olması gerektiği vurgulanmıştır. Tapusu olmayan ya da tapu aşamasında olan tarla sahipleri destekten faydalanamadığı belirtilmiştir. Vekâleten tarlanın işlerini yürüten kişiler yine vekâleten destek başvurusu da yapabilir. Verilen yardım ekilen ürüne göre sınırlandırılmıştır. Her mahsul için devlet belli bir kota belirlemiş ve bu kota üzerinden destek sunulmuştur. Buğday, arpa, kanola, çavdar, yulaf, kuru fasulye, nohut, mercimek, çeltik, soğan, soya, patates, ay çiçek, tritikale, zeytin, yaş çay, kütlü pamuk, yem bitkisi, fındık ve mısır gibi mahsüllere verilmiştir. Bu mahsullerin ekim şartlarına göre mazot yardımı da yapılmaktadır.

2022 Gübre Desteği detayları;

Her yıl mart ayında ödenen destekler bu yıl altı ay erkene alındı. 2022 ekim ayının sonu ve kasım ayının ilk haftalarında başvuru yapan çiftçilerin hesaplarına mazot ve gübre yardımı yatacak. Açıklamalara göre :

• Buğday, çavdar, yulaf ve tritikale için bu yıl 46TL gübre, 75 lira mazot desteği verilecek.
• Aspir için 76TL mazot, 21TL gübre verilecek.
• Kanola için 88TL mazot, 21TL gübre desteği verilecek.
• Kuru fasülye, nohut ve mercimek için 75TL mazot, 21TL gübre için destek verilecek.
• Kuru soğan, zeytin ve yaş çay içi 63TL mazot, 21TL gübre için destek verilecek.
• Çeltik ve Kütlü pamuk için 250TL mazot, 21TL gübre için destek yardımı yapılacak.
• Soya ve patates için 125 TL mazot, 21TL gübre desteği yapılacak.
• Yağlık ay çiçeği için 88 TL mazot, 21TL gübre desteği sunulacak.
• Yem Bitkileri için 94 TL mazot, 21TL gübre için yardım yapılacak.
• Fındık, dane mısır benzeri mahsul için 62TL mazot, 21TL gübre destek ücreti ödenecek.
• Nadas için 38 TL mazot yardımı yapılacak.

Mazot Gübre Desteği Evrakları nelerdir ? 

Başvuru işlemlerinde kolaylık sağlayan e-devlet başvuru yöntemi her çiftçi için geçerlidir. Öncelikle çiftçi e-devlete girebilmelidir. Şifresi olmayan ve e-devlete giremeyen çiftçiler PTT’den şifre almak zorundadır.

E-Devlet sayfasında Tarım Orman Bakanlığı ÇKS Kayıt bölümünü ziyaret ederek çiftçi kayıt sisteminde (ÇKS) kaydı olmayan başvuru yapamaz. Tarım Orman Bölge Müdürlüğüne başvuran kişiler istenen belgeleri hazır bulundurması gerekir. Tarla sahibi tapu belgesinin fotokopisini tapuya götürür ve tapuda ‘aslı gibi’ kaşesi vurulur. Bu belge ve C formu muhtara verildiği zaman başvuru işlemi gerçekleşmiş olur. Veraset sorunu olan tapular için çap bilgileri önemlidir.

Tarlayı kiralayan kişi noter onaylı (100 dekar ve üstü için) veya muhtarın aracılığı ile yapılan icar sözleşmesi ve C belgesini Tarım Orman müdürlüğüne veya Muhtara teslim ederek başvuruyu gerçekleştirir.