Çiftçiye müjde! Düğmeye basıldı, borç yapılandırma...

Hükumet, çitçinin uzun süredir beklediği ekonomik reformlarla ilgili bir düzenleme hazırlığında. Düzenlemeye göre Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından üreticilere kullandırılan ve sorunlu hale gelen tarımsal kredilerin yeniden yapılandırılabilecek. İşte detaylar...

Çiftçiye müjde! Düğmeye basıldı, borç yapılandırma...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması beklenen ekonomik reform paketinde binlerce çiftçiyi ilgilendiren kredi borçları da masada. Düzenleme ile çiftçilerin tarım kredi kooperatifleri üzerinden kullandıkları kredilerin yapılandırılması planlanıyor.

Bahsi geçen yapılandırma kapsamında tarımsal krediler belli şartlar altında taksitlere bölünürken, kooperatif ve ortaklar hakkında başlatılan kanuni takibatlar ise durduruluyor. Borç nedeniyle menkul ya da gayrimenkullerin icra yoluyla satışı da durdurulurken, kooperatif veya ortaklarının hesaplarına bankalar tarafından konulan blokeler de yapılacak sözleşme ve taahhütnameler ile kaldırılıyor.

Borç yapılanması kapsamında bakanlığın izni olmadan yapılan borçlanma sözleşmelerine aykırı olarak tesislerini satanlar, kiraya verenler, ipotek ve teminatlarını yok edenler ise yapılandırma için başvuru yapamıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kredi kullandırılan tarımsal amaçlı kooperatiflerin borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin son düzenleme geçtiğimiz yıl yapılmış, tarımsal amaçlı kooperatifler veya bu kooperatiflerin ortaklarına 31 Ağustos 2020'den önce kullandırılan kredilerden 17 Kasım itibarıyla vadesi gelmiş olanların yeniden yapılandırılmasına karar verilmişti.

Düzenleme kapsamında taksitlendirmeye esas toplam borç miktarı 5'e bölünerek, her yıl bir taksit olmak üzere 5 eşit taksitle tahsil edilecekken, ilk taksit ödemesinin vadesi ise Kasım 2021 olarak belirlendi.