Çin polisi protestocuları tespit etmek için cep telefonu sinyallerini kullanıyor

Çin'de hükümetin katı Covid kısıtlamalarına karşı başlayan protestolar sürüyor. Polis protestocuları takip etmek için cep telefonu verilerini kullanıyor.

Çin polisi protestocuları tespit etmek için cep telefonu sinyallerini kullanıyor

Çin'de devam eden Covid kısıtlamarına karşı protestolarda Pekin polisinin protestocuları cep telefonu sinyalleriyle takip ettiği ortaya çıktı.

CNN'in haberine göre, bir protestocu ile polis arasındaki telefon görüşmesi kaydına göre Çinli yetkililer, Pekin’de hükümetin sıkı Covid kısıtlamalarına karşı gösteri yapan protestocuları takip etmek için cep telefonu verilerini kullanıyor.

Pazar gecesi Pekin’in Liangma Nehri boyunca toplanan yüzlerce gösterici, aralıksız devam eden Covid testlerine ve sokağa çıkma yasaklarına son verilmesi çağrısında bulundu. Bazıları da sansürü kınadı ve daha fazla siyasi özgürlük çağrısında bulundu.

Çin başkentinin kalbinde düzenlenen büyük miting Pazartesi gününe kadar sürdü. Olaysız tamamlanan mitingin ardından protestocular polis tarafından telefonla aranmaya başladı.

Mitinge katılmalarıyla ilgili soru sorulduğunu belirten bir protestocu polisin, Çarşamba günü bir polis memurunun kendilerini aradığını ve cep telefonu sinyallerinin protesto alanının yakınlarında kaydedildiği için takip edildiklerini söylediğini anlattı.

"Cep telefonu numaranız neden orada görünüyor?"

Dinlenen bir telefon görüşmesi kaydına göre polis, protestocuya Pazar gecesi Liangma Nehri’ne gidip gitmedikleri soruluyor. Orada olduklarını inkar ettiklerinde,  “O zaman cep telefonu numaranız neden orada görünüyor?” diyor.

Protestocuya ayrıca sorgulama için bir polis karakoluna gitmesi ve yazılı bir tutanak imzalaması söyleniyor. 

Şanghay’da polis, sokaklarda ve metroda halkın cep telefonlarında Çin’in internet güvenlik duvarını aşmak için kullanılabilen sanal özel ağlar (VPN’ler) veya ülkede yasaklanmış olmasına rağmen protestocular tarafından kullanılan Twitter ve Telegram gibi uygulamalar aradı.

Hafta sonu tutuklanan bir protestocu, kendilerine telefonlarını ve şifrelerini “kanıt” olarak polise teslim etmelerinin söylendiğini belirtti.