Çin'de korkutan tablo! Vakaların önüne geçilemiyor! Covidliler ölenlerin yanında tedavi ediliyor iddiası!

Çin’in Wuhan kentinde 2 yıl önce çıktığı düşünülen ve tüm dünyada yayılan Covid-19 virüsü, kışın gelmesiyle kötü bir hal aldı. Artan koronavirüs vakaları sonrası hastanelerin yoğun bakım servislerinde yoğunluk yaşanmaya başladı. Bazı hastanelerin yer kalmayan yoğun bakım ünitelerinde ve acil servislerinde, insanlar cansız bedenlerin yanında tedavi edildiği ve morglarında dolu olduğu iddia edildi. Ayrıca İngiliz veri analiz şirketi Çin'de günde 5 binden fazla kişinin öldüğünü iddia etti.

Çin'de korkutan tablo! Vakaların önüne geçilemiyor! Covidliler ölenlerin yanında tedavi ediliyor iddiası!

Çin’de kışın gelmesiyle koronavirüs vaka sayıları yükselmeye devam ediyor. Covid-19 virüsü çıktığı andan itibaren ‘Sıfır vaka’ politikasıyla ilerlemeye çalışan Çin, son zamanlarda bu çizginin dışına çıktı. Sağlık  çalışanlarının yoğun talebe yetişmek için mücadele ettiği başkent  Pekin’de hastanelerin yoğun bakım servisleri, acil servisleri hatta morgları doldu.

Çin'de korkutan tablo! Vakaların önüne geçilemiyor! Covidliler ölenlerin yanında tedavi ediliyor iddiası! - Resim : 1

Sosyal medyada yayılan korkunç görüntüler insanlara gerçeği şekilde gösteriyor. Acil servislerde baskının azalması için bazı birimler, kritik durumdaki hastaların tedavisine ayrıldı. Sosyal medyada yayılan görüntülerde, hastane yataklarında yatan cansız bedenleri ve hemen yanında tekerlekli sandalyede oturarak tedavi bekleyen hastalar görüldü.

Çin'de korkutan tablo! Vakaların önüne geçilemiyor! Covidliler ölenlerin yanında tedavi ediliyor iddiası! - Resim : 2

Toplum bağışıklığının düşük olması nedeniyle vakaların arttığı düşünülen Çin'de, Şangay kentinin 25 milyon nüfusunun yarısının gelecek hafta sonuna kadar enfekte olması bekleniyor. Çin'deki ani vaka artışları ilaç endüstrisini de kötü etkiledi. İlaç stoklarını arttırmak için ilaç firmalarının çalışmalara başladı belirtiliyor.

Öte yandan özellikle yaşlı nüfusta aşılama oranının düşük olması nedeniyle gelecek yıl Çin'de koronavirüs kaynaklı can kaybının bir milyonu geçeceği tahmin ediliyor.

Çin'de korkutan tablo! Vakaların önüne geçilemiyor! Covidliler ölenlerin yanında tedavi ediliyor iddiası! - Resim : 3

"Çin’de günde 5 binden fazla kişi öldü iddiası"

Çin'de Covid-19 vakalarındaki artış nedeniyle can kayıplarına ilişkin endişeler büyüyor. Londra merkezli sağlık veri analiz şirketi Airfinity tarafından yapılan açıklamada, analizlerden elde edilen tahminlere göre Çin'de her gün 5 binden fazla kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, şirketin tahminlerinin geçtiğimiz hafta bin 800 vaka ve yalnızca 7 can kaybı bildiren resmi verilerle ciddi oranda çeliştiği ifade edildi.

Airfinity'e göre sıfır Covid-19 politikası nedeniyle Çin nüfusu virüse karşı doğal kazanılmış bağışıklığa sahip değil. Yapılan analizde, Çin'in aşılama oranlarının yeterli olmaması ve hibrit bağışıklığın bulunmaması nedeniyle sıfır vaka politikasını kaldırması durumunda ülkede 1.3-2.1 milyon kişi risk altında olabilir.

Çin'de korkutan tablo! Vakaların önüne geçilemiyor! Covidliler ölenlerin yanında tedavi ediliyor iddiası! - Resim : 4

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Çin'de hastaneler dolmaya başladı

WHO’nun Acil Durum Direktörü Dr. Michael Ryan, Çinli yetkililerin vaka sayısını görece düşük açıklamasına rağmen yoğun bakım servislerinde yoğunluk yaşandığını söyledi. Dr. Ryan, “Haftalardır, yüksek derecede bulaşıcı olan bu virüsü sadece kamu sağlığı önlemleri ve sosyal tedbirlerle tamamen durdurmanın çok zor olacağını söylüyoruz” dedi.

WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus da haftalık basın toplantısında Çin’de yaşananlardan “çok kaygı duyduğunu” söyledi. Ghebreyesus, Çin’den salgının boyutu, hastanelerdeki hasta kabul sayısı ve yoğun bakım gerektiren vakalara ilişkin ayrıntılı veriler yayımlanmasını istedi.

Dr. Ryan da toplantıda ”çıkış stratejisinde yolun aşıdan geçtiğini” söyledi. Çin’in geliştirdiği aşının ağır vakalar ve ölümlere karşı mRNA aşılarına kıyasla daha az koruma sağladığı açıklanmıştı.Almanya dün Çin’e ilk kez BioNTech aşısı gönderdiğini açıklamıştı.