Cinsel ilişkide bunu yapan yandı! Tecavüz sayılıyor!

İngiltere'de cinsel istismara maruz kalan kadınlar için çalışan yardım kuruluşunun hazırladığı rapor dikkat çekici. Cinsel ilişki sırasında gizlice prezarvatif çıkarmak tecavüz kapsamında değerlendiriliyor.

Cinsel ilişkide bunu yapan yandı! Tecavüz sayılıyor!

BBC'nin Newsbeat radyo programına konuşan Gemma'nın "Kendim yaşayana kadar var olduğunu bilmiyordum" diye anlattığı, erkeklerin ilişki sırasında kadının rızası ve bilgisi olmadan prezervatifini gizlice çıkarması eylemine 'stealthing' adı veriliyor.

İngiltere yasalarına göre bu eylem "tecavüz" kapsamında değerlendiriliyor. Ancak bu konuda ceza verilen tek bir olay kayda geçti, o da 2019'daydı.

İngiltere'de cinsel istismara maruz kalan kadınlar için çalışan yardım kuruluşu Rape Crisis'den Katie Russell, bu vakaları son zamanlarda çok daha sık duyduklarını söylüyor.

Katie Russell, gizlice yapılan eylem anlamına gelen 'stealthing' kavramının kullanılmasının kadınlara yardımcı olmadığı görüşünde.

"Görece yeni bir kavram ve bazı yönlerden bir kavramın kullanılması insanların öğrenmesi için faydalı olabilir, ancak aynı zamanda yanıltıcı da olabilir" diyen Russell, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Bu kavram, bir bakıma eylemi sterilize ediyor ve küçültüyor çünkü nihayetinde sözünü ettiğimiz, tecavüz.

"Bunun rıza dışında prezervatif çıkarılması anlamına geldiği konusunda ve biraz arsızca yapılmış, yapanın bir bedel ödemediği bir tür yaramazlık olmadığı konusunda net olmalıyız.

"Bu, başka insanların yaşamına ve sağlığına gerçek anlamda zarar veren, ciddi bir konu."

Rape Crisis kuruluşu ya da polis yetkililerinin elinde, benzer vakaların sayısına ilişkin bir veri yok çünkü bu vakalar, tecavüz olarak kayda geçiriliyor.

Ulusal Polis Müdürleri Konseyi'nden (NPCC) bir sözcü, "İnsanları 101'i telefonla aramaları ya da bir emniyet biriminin kayıt masasına bildirmeleri konusunda her zaman teşvik ediyoruz" diyor.

Kaynak: BBC