Cinsel yolla bulaşan bu hastalık kansere yol açıyor! Bu hastalık geri dönülemez hatalara sebep oluyor, cinsel ilişkilerde sorun çıkarıyor...

Son yıllarda HPV yayılımında görülen artışların ardından vatandaşlar bu hastalığı merak etti. Vücudun farklı bölgelerinde çıkan siğillere benzemeyen bu virüs, hem kadınların hem de erkeklerin sağlıklarını zora sokuyor. Herkesin bilmesi gerek bu tür hakkında tüm detaylar haberimizde...

Cinsel yolla bulaşan bu hastalık kansere yol açıyor! Bu hastalık geri dönülemez hatalara sebep oluyor, cinsel ilişkilerde sorun çıkarıyor...

Dünya genelinde bulaşıcı bir etkiye sahip olan bu hastalık vatandaşların korkulu rüyası oldu. Cinsel yolla bulaşan bu hastalığa dikkat edilmeli. Genital siğiller hem kadınlarda hem de erkeklerde görülür ve cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonunun genital belirtileridir.

Aynı zamanda "kondiloma aküminatum" olarak da adlandırılır. 40'ı kondiloma aküminatum'a neden olabilen 200'den fazla HPV türü (insan papilloma virüsü) vardır. Özellikle kadınlarda aynı anda başka HPV tipleri de bulunabilir, bu nedenle Pap smear gibi testler yapılmalıdır.

Genital siğiller genital bölgenin nemli dokularını etkiler. Küçük, ten rengi yumrular gibi görünebilirler veya karnabahar benzeri bir görünüme sahip olabilirler. Çoğu durumda, siğiller görülemeyecek kadar küçüktür.

Cinsel yolla bulaşan bu hastalık kansere yol açıyor! Bu hastalık geri dönülemez hatalara sebep oluyor, cinsel ilişkilerde sorun çıkarıyor... - Resim : 2Genellikle genital siğiller gözle görülemeyecek kadar küçük ve düzdür. Ancak, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde genital siğiller büyük kümeler halinde çoğalabilir. Jinekoloji, Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu, genital siğil olarak bilinen kondilom sorunu ile ilgili merak edilenleri sizler için anlatıyor.

Cinsel yolla bulaşan bu hastalık kansere yol açıyor! Bu hastalık geri dönülemez hatalara sebep oluyor, cinsel ilişkilerde sorun çıkarıyor... - Resim : 3Genital siğillerin görünümü çok tipiktir

Kadınlarda genital siğiller vulvada, vajina duvarlarında, dış genital organlar ile anüs arasındaki bölgede, anal kanalda ve servikste büyüyebilir. Erkeklerde penisin ucunda veya gövdesinde, skrotumda veya anüste oluşabilirler.

Cinsel yolla bulaşan bu hastalık kansere yol açıyor! Bu hastalık geri dönülemez hatalara sebep oluyor, cinsel ilişkilerde sorun çıkarıyor... - Resim : 4Genital siğiller, enfekte bir kişiyle oral cinsel ilişkiye giren bir kişinin ağzında veya boğazında da gelişebilir. Genital siğiller başlangıçta, ten rengi veya kahverengi yumrular şeklinde olabilirler. Siğiller genellikle herhangi bir rahatsızlık vermese de bazen cinsel ilişki sırasında kaşıntı ve kanamaya neden olabilir.

Risk faktörleri nelerdir?

  • Birden fazla partnerle korunmasız cinsel ilişkiye girmek,
  • Cinsel yolla bulaşan başka bir enfeksiyon geçirmiş olmak,
  • Cinsel geçmişini bilmediğiniz bir partnerle seks yapmak,
  • Genç yaşta cinsel olarak aktif olmak,
  • HIV veya bir organ naklinden kaynaklanan ilaçlar gibi zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmak.

 Cinsel yolla bulaşan bu hastalık kansere yol açıyor! Bu hastalık geri dönülemez hatalara sebep oluyor, cinsel ilişkilerde sorun çıkarıyor... - Resim : 6Gebelikte genital siğiller bebeğe geçer mi?

Gebelik sırasında siğiller büyüyerek idrara çıkmayı zorlaştırabilir. Vajinal duvardaki siğiller, doğum sırasında vajinal dokuların esnemesini engelleyebilir. Vulva veya vajinadaki büyük siğiller doğum sırasında gerildiğinde kanayabilirler.

Çok nadiren, genital siğilleri olan bir anneden doğan bir bebek boğazda siğil geliştirir. Bebeğin hava yolunun tıkanmasını önlemek için ameliyat olması gerekebilir.

Genital siğillerin görünümü çok tipiktir. Kadınlarda özellikle rutin yıllık jinekolojik muayeneler sırasında tespit edilebilir. Eğri genital siğilleriniz varsa tedaviniz bitene kadar cinsel ilişkiye girmemeli ve partnerinizi bilgilendirmelisiniz.