Çıraklık, kalfalık, ustalık ve veda

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Samsun’da 2023 seçim kampanyasına bambaşka bir boyut getirdi. “2023’te milletimizden kendi adımıza son defa istediğimiz destekten alacağımız güçle Türkiye Yüzyılı’nın inşasına başlayıp, bu kutlu bayrağı gençlerimize teslim edeceğiz” dedi. 

Demokrasi tarihimizde belki de ilk defa bir aday, bunun son seçimi olduğunu açıkça deklare ederek oy istiyor. Ülke olarak duygusal bir toplumuz. Son 100 yıllık cumhuriyetimizin beşte birini yöneten bir lidere veda etmek, toplumun büyük bir kesiminde burukluk yaratacaktır. Üstelik bu lider bugüne kadar girdiği her seçimi kazanmış bir liderse. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında tekrar aday olabilir, olamaz tartışmaları vardı. Aslında kendisi bu tartışmaları da "Kendi adıma son kez destek istiyorum” diyerek bitirmiş oldu. Peki ama ya sadece cumhurbaşkanlığı için son kez ise? Yani Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde seçimi kazanıp, tekrar Parlamenter Sisteme dönerse Sayın Erdoğan tekrar aday olur mu? Başbakanlık için olmasının önünde hiçbir engel yok. Üstelik bu defa yüzde 50+1 için yapmak zorunda olduğu ittifaklarda olmayacak. Ne HDP’ye ne İyi Parti’ye mesaj vermek zorunda kalmadığı bir sistemde, Sayın Erdoğan her daim favoridir. 

Seçim meydanlarında ya da televizyonlarda söylenen bazı sözler sonucu tamamen etkileyecek güç ve tesirde olurlar. 1983 seçimlerinden birkaç gün önce Kenan Evren bir konuşmasında, Turgut Özal’ı doğrudan hedef almış ve Bülent Ulusu’yu desteklediğini seçmene belli etmişti. Rahmetli Turgut Özal’ın bu konuşmayı izlediği anda yakınlarına, “İşte şimdi seçimi kazandık" dediğini bir belgeselde izlemiştim.

Muhalefet cephesi, belki de Erdoğan’ın bu konuşmasını dinlediğinde "işte şimdi seçimi kaybettik" dememiştir. Ancak Türkiye toplumunun realitesini, sosyal yapısını bilen herkes Sayın Erdoğan için veda seçimi olacak olmasının, muhalefet cephesi adına işleri çok zorlaştıracağını kabul etmek zorundadır.

Nitekim geçmiş yıllarda da Sayın Erdoğan seçim dönemlerini çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemi olarak nitelendirmiş ve bu stratejiden sonuç almıştı.

Şimdi sıra veda stratejisinde…