Çocuklu aileler dikkat! Bunu yapan velilerin kırtasiye masrafı azalacak! Kriterler belli oldu… Tek bir koşulu var

Okulların açılmasıyla birlikte birçok vatandaş kırtasiye masrafını kara kara düşünüyor. Bazı durumlarda vatandaşlara vergi avantajı sağlanıyor. Beyanname veren veliler; çocuklarının okul masraflarını, beyannamelerinin ‘indirimler’ kısmına yazarak daha az vergi ödeyebiliyorlar. Söz konusu detaylarını Hürriyet yazarı Ahmet Karabıyık verdi… Çocuğu olanlar daha az ödeyecek! Kriterler belli oldu.

Çocuklu aileler dikkat! Bunu yapan velilerin kırtasiye masrafı azalacak! Kriterler belli oldu… Tek bir koşulu var

Çocuklu aileler dikkat… Bu haber sizi yakından ilgilendiriyor. Beyanname veren veliler; çocukları için karşılamış oldukları okul masraflarını, beyannamelerinin ‘indirimler’ kısmına yazarak daha az vergi ödeyebilirler.

Ya da buna ek olarak ‘vergi iadesi alma’ imkânından da yararlanabilecekler. Beyanname verme zorunluluğu bulunmayan veliler ise bu avantajdan faydalanamıyor.

Pek tabi bu vergi avantajından faydalanmak isteyen veliler, hangi eğitim masraflarının, hangi kriterler neticesinde beyannamelerinde indirim konusu olabileceğini son derece merak ediyor. Hürriyet Gazetesi’nden Ahmet Karabıyık, kritik konuları köşesine taşıdı.

İşte o kriterler!

Çocukların yaşı: Mükellef ile birlikte oturan ya da mükellef tarafından bakılan (evlatlar, nafaka verilenler, anne ya da babasını kaybetmiş torunlar) 18 yaşını ya da tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış kişiler için yapılan masraflar indirim konusu olabiliyor.

Okul servisleri: Velilerin; çocuklarının evlerinden okula gidiş gelişi için servis şirketine ödemiş olduğu paralar, gelir vergisi beyannamesinde gelirden düşülebilir ya da indirim olarak dikkate gelebilir.

Okul forma ve ayakkabı masrafları: Okul forma ve ayakkabı masraflarının, okul öğrencilerine kullanımı zorunlu kılınmış ihtiyaç listesi arasında olduğunun, ilgili kurumdan da alınan belge ile ispatlanabilir olması halinde, senelik gelir vergisi beyannamesinde indirim olarak dikkate alınacaktır.

Kitap ve kırtasiye masrafları: Kitap ve kırtasiye için yapılan harcamalar da aynı şekilde vergi hesabında indirimli olarak dikkate alınabiliyor.

Yemek masrafları: Öğrencilere okul aracılığı ile yemek hizmeti de verilmiş olduğunda bu ihtiyaçlar eğitim hizmetinin bir parçası olarak görülmemekte. Velilerin yemek masrafı ile ilgili harcamaları, eğitim masrafı olarak kabul edilmemekte.

Vakıf üniversitelerinin durumu: Kurumlar vergisi mükellefiyeti olmayan vakıf üniversitelerinde okuyan çocuklar için üniversitelere ödenmiş olan bedeller beyannamede indirim konusu olmuyor.

Özel yurt masrafları: Özel yurt ya da pansiyona ödenen tutarlar, senelik beyanname ile bildirilecek gelirden indirilebiliyor.

Çocuklar için ödenen konut kiraları: Devlet üniversitesinde okuyan ve 25 yaşını doldurmamış olan kişiler için de olsa, ev kirası, apartman aidatı, doğalgaz, elektrik, su, internet vb. ödemelerin gelir vergisi beyannamelerinde indirim konusu yapılması kabul olmuyor.