Cumhurbaşkanı Erdoğan, İklim Liderler Zirvesi'nde dünya liderlerine seslendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İklim Liderler Zirvesi'ne canlı bağlantıyla katılarak açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İklim Liderler Zirvesi'nde dünya liderlerine seslendi

- Türkiye olarak biz de bu olumsuzluklardan etkilenen ülkeler arasındayız.

- İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak amacıyla yoğun çaba harcıyoruz. Ülkemizin orman alanını ve ağaç servetini çoğaltmak biyolojik çeşitliliği geliştirmek çevreyi korumak için ciddi yatırımlar yapıyoruz.

- Son 18 yılda toplam 5,1 milyar fidanı toprakla buluşturarak orman varlığımızı 20,8 milyon hektardan 23 milyon hektara çıkardık.

- İklim değişikliği ile mücadelede yol haritamızı teşkil eden ulusal iklim değişikliği strateji ve eylem planı ile iklim değişikliği uyum strateji ve eylem planını 2030 ve 2050'ye defteri doğrultusunda güncelliyoruz.

- 2015 yılında sunduğumuz ulusal katkı beyanı çerçevesinde 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarınında yüzde 21'e varan azalma bekliyoruz.

- Türkiye bugün yenilenebilir enerjide bölgesinde lider ülke konumundadır. 

Halihazırda elektrik kurulu gücümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarının Payı %52,3 dür. Bu oranla Avrupa'da 6. dünyada 13. sırada yer alıyoruz.

- Hidroelektrik Santrali kurulu gücünde ise Avrupa'da ikinci dünyada 9. sıradayız elektrik üretimimizi 2030 yılına kadar güneş enerjisinden 10 gigawatt rüzgar enerjisinden 16  gigawatt kapasitesine çıkaracağız.

- Enerji verimliliğine yönelik atacağımız adımlar sayesinde 2023 yılında 66,6 milyon ton emisyon azaltımı hedefliyoruz.

- Eşimin öncülüğünde başlatılan sıfır atık projesi ile atıkların geri oranını 2035 yılında yüzde 60'a taşıyacağız. Ülkemizin tamamına yaygınlaştırdığımız millet bahçeleri projemizle yeşil alanlarımızı ve dolayısıyla kapasitemizi hızla artırıyoruz.

- Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak açık denizlerde koruma alanları ilan edilmesi meselesini de gündemimize almamız gerektiğine inanıyorum.

- İklim değişikliği ile mücadele bağlamında yaptığımız ve yapacağımız çalışmaların büyük yatırımlar gerektirdiğini elbette farkındayız.

- Kovid-19 salgını sonrası toparlanma sürecinin merkezinde yer alan yeşil dönüşüm konusunda da gerekli adımları atıyoruz.

- Sanayi sektörünün yeşil dönüşümü mart ayında açıkladığım ekonomi reform paketinde öncelik verilen unsurlardan biridir. Böyle bir dönüşüm şüphesiz yatırım ve finansman ihtiyacını da doğuruyor.

- Dünyada hiçbir hükümet veya işkolunun bu büyüklükteki bir dönüşümü tek başına gerçekleştirmeyeceği aşikardır. Dolayısıyla yeşil dönüşüm başta olmak üzere diğer alanlarda küresel düzeyde stratejik işbirliğinin oluşturulması büyük önem arz ediyor.

- Bu konuda Başkan Biden'ın çabalarını takdirle karşılıyoruz. Küresel bir mücadele olan iklim değişikliğinde ülkeler maalesef eşit konuma sahip değildir.

- Gelişmiş ve Gelişmekte olan ülkeler arasında yük paylaşımının adil bir şekilde yapılması iklim değişikliği ile mücadeleyi güçlendirecektir.

- Sera gazında tarihsel sorumluluğu neredeyse bulunmayan Türkiye küresel iklim bileşiminde adil bir konumda değerlendirilmelidir.

- Bu kapsamda benzer ekonomik seviyedeki ülkelerle eşit şartlarda olmak kaydıyla küresel iklim eylemi ne katkı sunmaya devam edeceğiz.

- Bu düşüncelerle sözlerime son verirken zirvenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, düzenlenmesinde emeği geçen herkese şahsım milletim adına teşekkür ediyor sizleri bir kez daha saygı ile selamlıyorum.