Erdoğan ile Biden arasındaki kritik görüşme sona erdi

Son dakika: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Madrid'de yapılan NATO Zirvesi'ndeki ikili temasları kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi.

Erdoğan ile Biden arasındaki kritik görüşme sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Madrid'de ikili temaslarına kapsamında ABD Başkanı Biden ile bir araya geldi.

Erdoğan ve Biden'ın, IFEMA Kongre Merkezi'nde basına kapalı gerçekleşen görüşmesi 1 saat 10 dakika sürdü.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan da yer aldı.

Erdoğan gün içinde birçok G-20 lideriyle görüşmüştü.

Biden'dan Erdoğan'a: Harika bir iş yapıyorsunuz

Biden başbaşa görüşme öncesi, Ukrayna'da tutulan ve limanlardan çıkarılamayan tahılın dünya piyasalarına ulaştırılabilmesi için yaptığı "müthiş iş" ve "İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyelik sürecinin ilerlemesine izin verilmesi" dolayısıyla Erdoğan'a teşekkürlerini iletti.

Biden, "Harika bir iş yapıyorsunuz. Size teşekkür etmek istiyorum." dedi.

Erdoğan'dan Rusya-Ukrayna savaşı mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Tekrar bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Özellikle NATO Zirvesi gündemi itibarıyla yüklü bir zirve oldu. Bu zirvede yarın da devam edecek çalışmalarımızla ülkemize dönme fırsatı bulacağız. NATO'nun güçlenmesine yönelik adımlarda özellikle Rusya-Ukrayna krizi ele alınacak. Temennimiz o ki Rusya-Ukrayna olayında hububat konusunda meydana gelen gelişmeler. Bunun yanı sıra akaryakıtla ilgili gelişmeler. Bu konuda bizler denge politikasıyla süreci sürdürüyoruz. Temennimiz o ki, netice alırız, bir an önce hububat konusunda, şu anda bunun yokluğunu çeken ülkelere açılan koridor üzerinden imkan sağlayalım." ifadelerini kullandı. 

Görüşme teklifi ABD'den geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi'nin düzenlendiği Madrid'e hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulunmuştu. ABD Başkanı Joe Biden'la bir görüşme yaptıklarını dile getiren Erdoğan, "Sayın Biden ile bir görüşme yaptık. Bu akşam veya yarın tekrar bir araya gelme arzusunu ifade etti. Biz de 'olabilir' dedik." ifadelerini kullanmıştı.

Masadaki konular

Türkiye'nin dün gerçekleştirilen mutabakatın ardından Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliklerine onay vermesinden sonra bugün yapılacak ikili görüşmede iki ülkenin diğer kritik sorunları masaya yatıracağı bekleniyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal süreci masadaki en önemli konulardan biri.

Diğer kritik konularda ise, ABD, Türkiye'ye F-16 uçakları vermeye olumlu yaklaşırken; PKK/YPG'ye verilen desteğin kesilmesi bu görüşmenin sonunda beklenmiyor.

Biden ve Erdoğan son olarak Ekim 2021'de İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen G20 zirvesi kapsamında ikili bir görüşme gerçekleştirmişti.