'İkili ilişkilerimizi iyi bir konuma taşıyalım istiyoruz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya İş Federasyonu tarafından Imperial Hotel'de düzenlenen Japon iş adamlarıyla buluşma toplantısında konuştu.

'İkili ilişkilerimizi iyi bir konuma taşıyalım istiyoruz'

 Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada şunları söyledi...

"Türkiye ve Japonya arasındaki iş birliğinin sadece ikili düzeyde değil aynı zamanda farklı coğrafyalarda da olumlu yansıması için çaba gösteriyoruz. Tabii bu arada Japonya'nın doğrudan yatırımlarına baktığımızda Çin'e olan yatırımları yaklaşık 73 milyar dolar, dünya genelinde ise 965 milyar dolar ve Türkiye'ye olan yatırımına baktığımız zaman, küsurata girmiyorum, o da yaklaşık 3 milyar dolar. Dolayısıyla Türkiye ile az önce ifade ettiğim diğer ülkeler arasındaki rakamlar gerçekten çok ama çok çok farklı. Biz bunun tekrar masaya yatırılıp şöyle coşkuyla daha ciddi adımları atmak suretiyle bu ikili ilişkilerimizi iyi bir konuma taşıyalım istiyoruz.

Ticarette korumacılığın artması ve serbest ticaretin sekteye uğraması endişe vericidir. Böyle bir dönemde Türkiye ile Japonya arasındaki iş birliğinin değeri daha da yükselmiştir.
Son 90 yıllık dönemde Türk ve Japon müteşebbisler Kozui ve Memduh Bey'den aldıkları ilhamla çok daha önemli projelere imza atmışlardır.

Halihazırda 200'ün üzerinde Japon sermayeli şirket ülkemizde faaliyet gösteriyor. Bu firmalar son 10 yılda Türkiye'de yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırım yaptılar. Altyapıdan tutun imalat sanayinin birçok alt sektörüne kadar hemen her alanda Türk-Japon iş birliğinin izlerine şahit oluyoruz. Bugün Asya'yı Avrupa'ya bağlayan devasa köprülerin, tünellerin inşasında Türk ve Japon girişimlerinin imzası bulunuyor."