Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi’ne gidiyor! dosyasında 6 başlık var

Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta içi NATO Zirvesi’ne gidiyor! Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan, dosyasındaki 6 başlıkla dünyaya kritik masajlar verecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi’ne gidiyor! dosyasında 6 başlık var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta içi Madrid'de yapılacak NATO Zirvesi’ne katılacak. 30 üye devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı zirvede Erdoğan 6 kritik konuda dünyaya mesaj verecek. Erdoğan'ın terör örgütlerine destek veren İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği, Rusya-Ukrayna savcaşı, tahıl krizi koridoru, Yunanistan'ın adalarla ilgili kriz yaratan çıkışları, Suriye’nin kuzeyinde yapılması planlanan operasyon ve küresel ekonomi konularında görüşmeler yapacağı öğrenildi. 

NATO Zirvesi, 28-30 Haziran’da İspanya’nın başkenti Madrid’de yapılacak. NATO Zirvesi’ne, üye 30 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının yanı sıra “partner ülkeler” adı altında Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Güney Kore, ittifak içinde yer almayan AB üyesi ülkelerle üyelik başvurusunda bulunan İsveç ve Finlandiya da üst düzey temsilciyle katılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da NATO Zirvesi için dosyasını hazırladı. NATO liderleriyle baş başa ve heyetler arası görüşmeler yapacak olan Erdoğan’ın gündemi yoğun. Erdoğan İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinden Suriye’ye yapılacak 5. harekata kadar 6 başlığı gündeme getirecek. İşte Erdoğan’ın ajandasındaki konu başlıkları:

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği

Erdoğan’ın dosyasındaki ana başlık İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği. İsveç ve Finlandiya her ne kadar PKK’yı terör örgütü olarak tanıdıklarını ifade etseler de, iki ülkenin örgüte sağladıkları silahlar ile finansal ve siyasal destekler kanıtlarıyla zirvede sunulacak.

Rusya – Ukrayna savaşı

Tüm dünyanın takip ettiği Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken savaştan tüm dünya ekonomik açıdan etkilendi. Avrupa ülkelerindeki liderlerle de sürekli görüşen Erdoğan ve ekibinin NATO zirvesinde savaşın bir an önce bitmesi için liderlerle görüşmesi bekleniyor.

Tahıl koridoru 

Diğer gündem maddesi ise Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan kaynaklanan gıda krizi olacak. Türkiye’nin öncülüğünde açılacak tahıl koridoru da zirvede gündeme gelecek. Erdoğan çözüm için NATO zirvesinde temaslarını sürdürecek.

Yunanistan'ın provokatif çıkışları 

Erdoğan’ın NATO Zirvesi’nde gündeme getireceği bir diğer konu da Yunanistan’ın adaları hukuk dışı işgal etmesi olacak. Erdoğan, adaların gayri resmi şekilde silahlandırılmasını gündeme getirecek.

Suriye'nin Kuzeyi'ne operasyon 

Türkiye’nin Suriye sınırını güvenlik altına almak ve bölgesel tehditleri bertaraf etmek için düzenleyeceği 5. operasyon da NATO Zirvesi’nde Erdoğan’ın gündem maddelerinden biri olacak. Yeni bir göç dalgasını engellemek için yapılması planlanan harekatı, Erdoğan’ın mevkidaşları ile zirvede değerlendirmesi bekleniyor.

Küresel ekonomik kriz 

Erdoğan’ın dosyasındaki diğer başlık ise ekonomi olacak. Kovid-19 salgının ardından başlayan küresel kriz zirvede değerlendirilecek. Erdoğan, dünyadaki enerji krizi ve dolaylı olarak petrol fiyatlarının yükselişini de zirvede gündeme getirecek. (Yenişafak)