Erdoğan'dan Ukrayna'da net mesaj: Hazırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi Onuncu Toplantısı’na katılmak üzere gittiği Ukrayna’da Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy görüştü. Erdoğan, görüşme sonrası düzenlen ortak basın toplantısında, Rusya krizine ilişkin net mesajlar verdi.

Erdoğan'dan Ukrayna'da net mesaj: Hazırız

Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey'in 10. Toplantısı sona erdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Marinskiy Sarayı'ndaki ikili görüşmesinin ardından konsey toplantısına geçildi.

Toplantı yaklaşık yarım saat sürdü. Konsey toplantısı sonrası anlaşmaların imza töreni yapıldı. Tören sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Yüksek düzeyli stratejik konseyimizin 10'uncu toplantısını gerçekleştirdik. İki yıl sonra Ukrayna'yı tekrar ziyaret etmekten büyük onur duyuyorum.

Ziyaretimiz hassas bir döneme denk geldi. Kırım dahil olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğimizi tekrar etmek istiyorum.

'Türkiye, arabuluculuk için üzerine düşeni yapmaya hazırdır'

Türkiye, Karadeniz'den komşusu Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk için üzerine düşeni yapmaya hazırdır.

Sorunun barışçıl ve diplomatik yöntemlerle çözüleceğine inanıyoruz.

Ticaret hacmimizi 10 milyar dolar hedefine yükseltmek için atılacak adımları değerlendirdik. Az önce imzalanan serbest ticaret anlaşmasının bu hedefe hızlıca taşıyacağına yürekten inanıyorum.

Turizm alanındaki iş birliğimiz giderek güçleniyor.

Ukrayna’da Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin açıklamaları şöyle:

Gerçek dostlar Ukrayna'yı ziyaret ettiğinde mutlu oluyoruz. Sayın Erdoğan'a Ukrayna'ya hoşgeldiniz diyorum. Tam 30 yıl önce iki ülke diplomatik ilişkileri tesis ettiler. Ülkelerimizi serbest ticaret anlaşmasını imzaladı. Bu tarihi bir olay. Hepimizi kutluyorum. Bu anlaşmalardan önce de ikili ticaretimiz 7 milyar dolara yükselerek yeni bir rekor kırmıştı. Yüzde 50 artış göstermişti. Egemenliğimize desteği, Türkiye'nin Kırım platformuna katılımları için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum. Savaşı bitirme konusunda arabuluculuk insiyatifi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Biz aynı zamanda enerji sektöründeki etkileşimimize de ivme kazandırmak istiyoruz.

Ülkemizden Türkiye'ye gelen turist sayısı 2 milyon ile rekor kırdı. Türkiye'nin başkonsolosluk açma insiyatiflerini destekliyoruz.