Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 7 müjde birden! "2023 sonuna kadar uzatacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Milyon İstihdam Projesi Kamuoyu Bilgilendirme Programı'nda açıklamalarda bulundu. Teknoloji alanında yapılacak tüm atılımların temelinde bilim olduğunu söyleyen Erdoğan, bilişim sektörüyle ilgili 7 müjdeyi tek tek sıraladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 7 müjde birden! "2023 sonuna kadar uzatacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Milyon İstihdam Projesi Kamuoyu Bilgilendirme Programı'nda açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Teknolojideki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Özellikle katma değeri yüksek yazılımların geliştirilmesinde iyi yetiştirilmiş yazılımcılara ihtiyaç duyuluyor.

Araştırma geliştirme merkezlerimizle tersine beyin göçü teşviklerimizle önemli bir yere geldik. Destekleyeceğimiz geleceğin mesleği sayısını 25'ten 100'e çıkardık. 5 önemli unsur kalkınmamızın temelini temsil ediyor.

2020 yılında başlattığımız 1 milyon yazılımcı istihdamı projemiz bu şekilde ortaya çıktı. 1 milyonun üzerinde kişi bu program üzerinde eğitimlerini tamamladı. Sistemdeki eğitim sayısını 2 katına çıkarma kararı aldık. Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde başlattığımız bu projeyi 5 ayrı bakanlığımız destek veriyor. Bugüne kadar 20 bin gencimizin ölçme ve değerlendirme sonuçları işverenle paylaşıldı. Eğitim programlarımızı sürekli yeniliyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımız gençlik projelerinin gençlik merkezlerinde yayılmasını teşvik ediyor.

237 şirketimiz tarafından açılan 500'den fazla iş ilanına 10 binin üzerinde gencimiz başvuruda bulundu.

Teknoloji alanında yapacağımız tüm atılımların temelinde bilim vardır. Bilim ve teknoloji tabanlı olmayan hiçbir proje bize hedeflerimize ulaştıramaz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının ardından müjdelerini şöyle sıraladı...

Birinci müjdemiz... Hazine destekli kefalet sistemi kapsamında açıkladığımız 200 milyar liralık desteğin 4 milyar liralık kısmını teknoloji destek paketi olarak ayırdık. Bu paketle teknoloji odaklı yazılım, blok zinciri, yapay zeka, akıllı şehir gibi alanlarda KOBİ ölçeğine sahip teknoloji firmalarımızı destekleyeceğiz.

İkinci müjdemiz... 1 milyar lira kefalet limiti nihayiz dijital dönüşümü destekleme paketiyle KOBİ'lerin dijital dönüşüm süreçlerini tamamlamalarını hedefliyoruz. Bu çerçevede KOBİ'lerimize personel desteği, internet altyapısı kurulumu ve kiralanmasına ilişkin giderler, donanım desteği ve yazılım lisansı gibi giderleri gibi alanlarda destek vereceğiz.

Üçüncü müjdemiz... Veri merkezi sektörümüzü geliştirmek, uluslararası veri merkezi ve bulut işletmecilerini ülkemize çekmek amacıyla mali teşvikler yanında mevzuat çalışması da yapıyoruz.

Dördüncü müjdemiz... Araştırma geliştirme merkezi ve teknoloji geliştirme merkezlerinde çalışan bilişim personeline yüzde yüz uzaktan çalışma desteği sağlayacağız.

Beşinci müjdemiz... Kamuda görev yapan bilişim personelinin sayısında 2023'te çok ciddi oranda artırıma gideceğiz.

Altıncı müjdemiz... Kamu bankalarımız vasıtasıyla bilişim alanındaki girişimlere özel 6 ay geri ödemesiz yeni bir girişimci kredisi vereceğiz.

Yedinci müjdemiz... İmalat ve bilişim sektörlerinde ilave istihdam yapan iş yerlerine verilen aylık 10 bin liraya kadar sigorta prim desteklerini de 2023 sonuna kadar uzatacağız.