Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Efes-2022 tatbikatında Yunanistan'a çağrı: 'Şaka yapmıyorum, aklınızı başınıza alın"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir'de düzenlenen Efes-2022 Tatbikatı'nda Yunanistan'a sert tepki gösterdi: Bir kez daha Yunanistan'ı gayri askeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası antlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum, aklınızı başınıza alın"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Efes-2022 tatbikatında Yunanistan'a çağrı: 'Şaka yapmıyorum, aklınızı başınıza alın"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'de düzenlenen Efes-2022 Tatbikatı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Tatbikat alanından Yunanistan'a seslenen Erdoğan, "Bir kez daha Yunanistan'ı gayri askeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası antlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum. Bu millet kararlıdır, bir şeyi söylerse ardını da takip eder" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları…

Ülkemizin ev sahipliğinde 37 ülkeden 10 bin askeri personelin katılımıyla 20 Mayıs'tan beri icra edilen tatbikata katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Türkiye terör örgütleri ve düzensiz göçle mücadele gibi dünyanın en kritik sınamalarını başarıyla sürdürüyor. İnsani yardımlar konusunda milli gelirimize göre oranlandığında dünyada ilk sırada yer alıyoruz. Bu tablo içinde TSK özel bir yere sahiptir.

PKK, YPG'den DEAŞ'a kadar dünyanın en tehlikeli terör örgütleri ile yürüttüğümüz mücadelede elde ettiğimiz sonuçların eşi benzeri yoktur. Suriye'de DEAŞ'a karşı ilk ve tek harekatı biz gerçekleştirdik. PKK ile de sadece biz mücadele ettik. 2016'daki Fırat Kalkanı, 2018'deki Zeytin Dalı, 2020'deki Bahar Kalkanı ve halen devam eden Pençe harekatlarımızla sınırlarımızı 30 Kilometre derinliğinde güvenlik hattı ile koruma altına alma kararlılığımızı adım adım hayata geçiriyoruz. Terör örgütlerini sınırlarımızdan uzaklaştırmakla kalmıyor. Komşularımızın da huzuruna katkıda bulunuyoruz.

"Miçotakis adalara herhalde turistik çıkarma yapıyor"

Hiçbir gerçek müttefikimizin ülkemizin meşru güvenlik kaygılarına karşı çıkmayacağını umut ediyoruz. Müttefiklerimizden ve dostlarımızdan bu konudaki meşru endişelerimizi anlamalarını ve saygı göstermelerini beklemek en tabii hakkımızdır. Bazı Yunan siyasetçiler gerçeklikten uzak söylemlerle gündem olmaya çalışıyorlar. Bu tür konuların hassas olduğunun ve ağır sonuçlar doğurabileceğinin sayısız örneği önümüzde durmaktadır.  Bir kez daha Yunanistan'ı gayri askeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası antlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum. Bu millet kararlıdır, bir şeyi söylerse ardını da takip eder. Sayın Miçotakis adalara herhalde turistik çıkarma yapıyor. Bununla bir yere varmak mümkün değil.

Kışkırtmaları soğukkanlılıkla karşıladık

NATO için de her bakımdan en yüksek bedeli ödeyen müttefik olarak son 2 yıldır askeri heyet toplantı davetlerimize cevap bile vermeyen Yunanistan'ın kışkırtmalarını soğukkanlılıkla karşıladık. Ancak sabrımızın muhatabımız tarafından yanlış anlaşıldığını görüyoruz. Türkiye kendi hakkını ve hukukunu da kimseye çiğnetmez. Esasen bu ülke kurulduğu tarihten beri hep birilerine sırtını dayayarak benzer hamleler yapmıştır. Yunanistan'ı pişmanlıklarla sonuçlanacak hayallerden uzak durması, aklını başına almasını konusunda tekrar ikaz ediyoruz. Kendine gel. Türkiye Ege'deki haklarından vazgeçmeyeceği gibi adaların silahlandırılması konusunda uluslararası anlaşmaların kendisine tanıdığı yetkileri gerektiğinde kullanmaktan da geri durmayacaktır.