Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hafter Moskova'dan kaçtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti grup toplantısında İdlib konusuna değinerek "Rejimin saldırılarından kaçan 400 bin Suriyeli Türkiye'ye doğru harekete geçti. Rejimin ateşkesi bozma girişimlerini bizzat önlemekte kararlıyız" diye konuştu. Erdoğan, darbeci Hafter'in Moskova'dan kaçtığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hafter Moskova'dan kaçtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Ülkemizin bu dönemde attığı adımlar önümüzdeki yarım asrı biçimlendirecektir.

Devlet Bahçeli'ye izlediğimiz politikaya verdiği destek için şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.

CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal'a Libya konusunda göstermiş olduğu devlet adamlığı için teşekkür ediyorum.

Bölgemizde Türkiye'yi dışara bırakmaya yönelik her oyunu boşa çıkarmayı sürdürüyoruz.

Suriye, Libya, Akdeniz'de macera peşinde değiliz. Hele hele emperyal heveslerimiz hiç yoktur. Gözümüz petrol ve para hırsıyla kör olmuş da değildir. Tek amacımız kendimizin ve kardeşlerimizin hakkını, hukukunu, geleceğini korumaktır.

Son dönemde İdlib'de yaşanan gelişmeler, bölgedeki her adımın ülkemizi nasıl doğrudan ilgilendirdiğini bir kez daha gösterdi. Sayıları 400 bini bulan İdlib'li kardeşlerimiz ülkemiz sınırlarına doğru harekete geçti. O çocukların çırılçıplak ayaklarıyla o çamurlu yollarda nasıl çırpındıklarını izliyoruz değil mi? Vicdan sahibi olmayanlar var. Ama bizim gibi vicdan sahibi olanlar da var. Bizler Kızılayımızla AFAD'ımızla bir yerde çadırları dikiyoruz, diğer tarafta gıda yardımlarını gönderiyoruz. Onları kendi başına bırakamayız. 

"Kaldığımız yerden devam ederiz"

Türkiye olarak imzaladığımız mutabakat metinlerinde bize verilen sözlerin tam manasıyla yerine getirilmesi şartıyla biz ahdimize bağlıyız: Bize verilen sözler ile sahadaki durum arasında yer yer oldukça ciddi düzeylere varan farklılıklar bulunuyor. Muhataplarımıza ülkemize yönelik tehditlerin sürmesi halinde harekâtlarımıza kaldığımız yerden devam edeceğimizi söylüyoruz.

Türkiye zaten yaklaşık 4 milyon Suriyeli'ye ev sahipliği yapıyor. Biz geldiğimizde "Bunları Suriye'ye göndereceğiz" diyenlere sesleniyorum. İşte bu ifadeler sizlerin vicdanının kilometre taşlarıdır. Biz bu kardeşlerimizi kendi evlerine geri döndürmenin, bütün altyapıyı yapmak suretiyle; hani güvenli bölge denildi ya... Trumpla da bunları konuştuk hep lafta. Yapalım diyoruz ama adım atılamıyor. Ben bunu Putin'e de Macron'a da Merkel'e de söyledim. Bütün planları kendilerine takdim ettik. Dedik ki her şeyimiz hazır, gelin hep birlikte adım atalım. Burada nereden ne gibi destekler gelecek bunları görelim, biz de inşaatları üstlenir ve süratle yaparız. Henüz olumlu bir netice yok. Olsa da olmasa da bizim zihinsel bir arka planımız var. 

Dünya hala Suriye'de, Suriye'nin İdlib'inde seyirci. Bir çözüm arayışı içinde değil. Bunların tek çözümü, varil bombalarını savunmasız insanlara atmaktır. Siz bomba yağdırıyorsunuz. Bunlar senin vatandaşın, 4 yaşındaki çocuktan terörist mi olur?

Geçtiğimiz günlerde Rus muhataplarımızla görüşmelerimiz neticesinde İdlib'de yeni bir ateşkes ilanında başarılı olduk. Bundan önceki ateşkesleri bozan hep rejimdi. Bu defa durum farklı. Siyasi sürecin ilerlemesini engellemeye çalışan rejimi kan döken eylemlerinden vazgeçirmek herkesin sorumluluğu. Gerekirse rejimin ateşkesi bozma girişimlerini bizzat önlemekte kararlıyız.

Libya krizi

Libya harita üzerinde biraz uzak gözükebilir ama bizim için yabancı değildir. Libya asırlar boyunca Osmanlı'nın önemli bir parçası olmuştur.

Bu ülkede darbeci Hafter'e tabi olmayan kardeşlerimiz var. Hafter onları yok etmek istiyor. Hafter'in etnik temizliğe tabi tuttuğu Osmanlı bakiyesi Köroğlu Türkleri de var. Hafter onları da yok etmenin peşinde. 

Libya'daki ecdad torunlarına sahip çıkmak görevimiz. Amacımız Libya'daki tüm kardeşlerimize karşı sorumluluklarımızın farkındayız. Bizim de zor günlerde onların yanında olmamız gerekiyor. Bu ülkedeki Türk varlığından habersiz olanları gördükçe milletimiz adına üzülüyoruz.

Darbeci Hafter ateşkesi imzalamaya yanaşmadı Moskova'dan kaçtı. Ama heytimiz imzasını attı şu anda belge-evrak bizim elimizde. Bundan sonrası Sayın Putin ve ekibine ait. Darbeci Hafter kalktı masada bir yalan darbesi yaparak Moskova'yı terk etti.

Daha önceki anlaşmalardaki sicilinin iyi olmadığını iyi biliyoruz.

Kanal İstanbul

Karşı çıkanların aslında bu projenin ne olduğuna dair en küçük bir fikirleri bile yok. Kanal İstanbul iyi çalışılmış bir proje. Bunu engelleyemezsiniz.

Montrö Sözleşmesine göre gemi trafiğini engelleme hakkımız bulunmuyor. Şehrin iki yakasındaki deniz trafiğini engellemek de mümkün değil. Ülkemizi Boğaz'daki bu tehlikeli sorunla başbaşa bırakamayacağımıza göre alternatif üretmeliyiz. 2011 yılında milletimize sözünü verdik. 2023 hedeflerimizden biri olan Kanal İstanbul'u yapmakta geç bile kaldık. Kanal İstanbul projesinin finansmanında herhangi bir sorun yaşamayacağımıza inanıyoruz. Öyle zincirleme yapmakla falan bu projeyi engelleyemezsiniz.

Kılıçdaroğlu'na "Diyarbakır'a git" çağrısı

Ana muhalefet bunların ikizi durumundaki partiyle tiyatro izliyorlar. Terörden cezaevinde yatan şahsın eserini birlikte izliyorlar. Hani diyordu ya tiyatro diye siz kendiniz tiyatrosunuz. eğer sıkıyorsa çık Diyarbakır'a git oradaki annelerin gözyaşlarına ortak ol.  Onların yavrularını da dirsek temasında yürüdüklerin kaçırdı. hadi git Diyarbakır'a. Onların böyle bir derdi sıkıntısı yok.

AK Parti'ye geçen belediye başkanları

Erdoğan'ın konuşmasını ardından diğer partilerden Ak Parti'ye geçen belediye başkanlarının rozet takma törenine geçildi.