Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Macron ve İran'a tepki!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un "120 saat uzatılsın" talebine yanıt verdi, Barış Pınarı Harekatı'na yönelik İran'dan gelen açıklamaların kendisini üzdüğünü, İran'ın tavrını kınadığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Macron ve İran'a tepki!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya'ya gidiyor. Erdoğan ziyareti öncesinde havaalanında gazetecilere açıklama yaptı. 

ABD ile varılan anlaşmanın bu akşam saat 22:00'de sona ereceğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözler tutulmazsa Barış Pınarı Harekatı'nın devam edeceğini açıkladı.

Erdoğan, "Amerika'nın ülkemize verdiği sözler tutulmazsa, harekatımızı kaldığı yerden bu sefer çok daha büyük bir kararlılıkla devam ettireceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi Zirvesi'nde Putin ile Suriye meselelerinin konuşulacağını, rejim unsurlarının bulunduğu alanlardaki PKK/PYD/YPG mevcudiyetinin sonlandırılması için atılacak adımları görüşeceklerini açıkladı, "Türkiye ve Rusya, terörün her türlüsü ile mücadele noktasında hemfikirdir." dedi.

Erdoğan, "Suriye'nin geleceğinde PKK/YPG'ye yer yoktur. Rusya ile iş birliği içerisinde bölgemizi ayrılıkçı terör belasından kurtarmayı ümit ediyoruz" ifadesini kullandı.

Barış Pınarı Harekarı'nda şimdiye kadar 2 bin 200 kilometrekarelik alanın teröristlerden arındırıldığını, 160 yerleşim biriminde kontrolün sağlandığını söyleyen Erdoğan, 7 askerimiz ile 79 Suriye Milli Ordusu askerinin şehit olduğunu, 775 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vicdan ve vizyon sahibi tüm ülkelerden, milyonlarca Suriyelinin vatan hasretini bitirecek bu projeye destek olmalarını bekliyoruz" dedi.

- Macron'a yanıt

Macron'un dün Putin ile görüşmesinde "120 saatlik sürenin uzatılması" talebinin sorulması üzerine Erdoğan, "Macron'dan bana gelmiş böyle bir teklif yok. Macron zaten bu tür şeyleri teröristlerle görüşüyor daha çok.Bizim süreç içinde muhatabımız Fransa olmamıştır, ABD ile görüşmelerimizi yürüttük. Macron herhalde buradan kendine pay çıkarmaya çalışıyor." yanıtını verdi.

- 700-800 terörist bölgeden çıktı

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

-Bu saate kadar bana gelen bilgiye göre 700-800 teröristin çekilmesi oldu, 1200-1300 kadarının da çıkmaya devam ettiği çıkacağı bilgisi geliyor. Biz bunları takip ediyoruz. Bunlar bu bölgeden çıkacak.

- İran'ı kınıyorum

İran'dan gelen açıklamalar bende üzüntüye neden olmuştur. Nükleer başlıklı silahlar konusunda Erdoğan'ın İran ile ilgili takındığı tavırları tüm dünya bilir. Biz bunu herşeye rağmen yaptık ancak İran'dan bugün bazı çatlak sesler çıkıyor. Sayın Ruhani ve ekibinden değil. Ancak Ruhani'nin bu çatlak sesleri susturması gerekirdi. Bu beni ve çalışma arkadaşlarımı çok rahatsız ediyor. Biz Soçi Mutabakatı'nın, Türkiye, Rusya, İran olarak 3 ülkesiyiz. Bu süreci nasıl yürüteceğiz. Birbirine bu şekilde ihanet edilir mi? Bu doğru değildir. Ben kendilerini ciddi manada kınıyorum.

- Johnson, Merkel ve Macron'dan görüşme talebi

- İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile 2 gün önce telefonla görüştüğünü açıklayan Erdoğan, Johnson'ın, Merkel ve Macron ile birlikte bir toplantı yapma teklifini ilettiğini söyledi. Erdoğan böyle bir görüşmeyi İstanbul, Şanlıurfa veya Gaziantep'te yapabileceklerini veya 3-4 Aralık'ta Londra'daki NATO Liderler Zirvesi sırasında görüşebilecekleri yanıtını verdiğini açıkladı.    

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda baş başa gerçekleştirecekleri görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmeye katılacak.