Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Eğitim desteğini 36 milyar liraya yükselttik"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bütçeden eğitim için aldığımız desteği 2,5 milyar liradan 36 milyar liraya yükselttik."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize’de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi ek binasıyla Çayeli Eğitim Fakültesi ek binası açılış programına katıldı. İşte açıklamasının satırbaşları... 

6 aylık aranın ardından bugün bir kez daha ana baba ocağı Ata yurdum Rize'de olmaktan bu vesileyle sizlerle bir araya gelmekten memnuniyet duyuyorum. Birileri TV programlarında profesörü olmayan üniversiteler var diyor. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde yüzün üzerinde profesör var.

Yol medeniyettir dedik, bu adımları attık. Atmaya da devam ediyoruz. Biliyorsunuz Ovit Tüneli'nini açtık. Son durumunu da yerinde görmek istiyorum. Erzurum'da dağları deldik, dağları delerek düzelttik. Yusufeli Barajı ile de enerjiyle de devasa bir adımı atmış olacağız. Üniversitemizin ülkemizde önce ilk 10'a dünyada ilk 500'e girmesini bekliyoruz.

Türkiye'nin uzay yarışında böyle hedefler ortaya koyması kalbinde azıcık ülke sevgisi olan herkesi heyecanlandırmıştır. Ama bir kesim rahatsız oluyor.

Yarın öbür gün uzaya kendi aracımızı gönderdiğimiz 'dünyaya mı sığmadınız' diyeceklerini duyar gibiyim. Dünyada örneği olmayan bir muhalefetle karşı karşıyayız. Biz ömrümüzü eserle, hizmetle geçirdik. Bunlar ise borç bulma, yatırım yapmama, durdurma programları yaptılar. Bunların asıl sıkıntısı siyasetten iş dünyasına, medyadan akademiye uzanan gizli iktidarlarının yıkılıyor olması.

Hiçbir belediye Hazine ve Maliye Bakanlığı onayı almadan tahvil çıkaramaz, yurtdışından borçlanamaz. Ana muhalefetin başındaki zat yurtdışından borçlandığını açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı bunun doğru olmadığını açıkladı.

YÖK projesinin tanıtım töreninde söylediğim gibi altyapı ve insan kaynağına yaptığımız yatırımla Türk yükseköğretim sistemi ileri bir seviyeye ulaştı. Üniversite sayımızı 77'den 207'ye, öğrenci sayımızı bir milyondan, Almanya'dan çok çok ilerdeyiz onu söyleyeyim, Merkel'e 8 milyon 400 bin üniversite gençliğimiz var deyince öyle bir şaşırdı. Öğrenci sayısı itibariyle Avrupa'da üniversiteye erişim sayısında ilk sıraya çıktık.

Bütçeden eğitim için aldığımız desteği 2,5 milyar liradan 36 milyar liraya yükselttik

Anadolu'daki üniversitelerimizin başarısız olmasını isteyenler var. Anadolu'daki üniversitelerimizin bu habis zihniyete vereceği en güzel cevap, ulusal ve uluslararası düzeyde gösterecekleri başarılar olacaktır. Bütçeden üniversitelerimiz için ayırdığımız payı 2,5 milyar liradan aldık, bu yıl itibarıyla 36 milyar liraya yükselttik. 

Reformlarla yepyeni bir Türkiye inşa ettik ama aile, eğitim ve kültür konularında arzu ettiğimiz inkişafı sağlayamadık.