Kabine toplantısı sona erdi! Erdoğan'dan kritik açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında yapılan kabine toplantısı sona erdi. Dört saat süren toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan bir açıklama yaptı. Erdoğan, çiftçi ve öğrencilere müjdeyi verirken, elektrik faturaları hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapıldı.

Ekonomi gündeminin masaya yatırıldığı toplantıda, temel gıdada yapılan KDV indiriminin de yer aldığı yeni paketin piyasalara etkileri değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine sonrasında açıklamalarda bulundu:

"Karantina döneminde çalışmalarımızı evden sürdürdük. Yanımızda olan milletimizin her bir ferdine en kalbi duygularımı sunuyorum. 

KDV düzenlemesi devlet olarak bizim attığımız adımdır. Bakanlıklarımız KDV indiriminin yansıtıp yansıtılmamasını takip edecek. İndirimleri uygulamayanlara işlem başlatılacak.

Ülkenin kazancından hep beraber faydalandığımıza göre yükü birlikte omuzlayacağız. Fedakarlığı sadece devletten beklemek gerçekçi ve hakkaniyetli değil.

Milletimizin insanca yaşamasının zor olduğu günlerden geçerek bugünlere geldik. Dün önceliğimiz terör, işsizlik, iç kavgalar ve siyasi iktidarsızlıktı.

Elbette sokakta, tezgahta, vitrinde canımızı yakan fiyat artışları vardır, emin olun bunların hepsi de geçicidir, konjonktüreldir, bu döneme mahsustur.

Gelişmiş ülkeler bile halklarının işini ve hayat seviyesini korumanın derdine düşerken biz yatırıma, istihdama, üretime, ihracata, cari fazla yoluyla büyüme yoluna yönelerek kendimizi diğerlerinden ayrıştırdık.

 

"Türkiye, Avrupa’da elektrik fiyatlarında 3. ülkedir"

Türkiye bugün enerji konusunda, elektriklerin yokluğunu değil fiyatını tartışabiliyorsa kurulu enerji gücüne borçuludur. Ülkemizin elektrik üreten tesislerin sayısını artırarak, elektrik üretimimi 4 kat artırdık. Enerji fiyatları tüm dünyada yükseldi. Bu sadece bize ait ve mahsus bir durum değil. Küresel düzeyde doğal gaz fiyatları 10 kat artmıştır. Elektrik ve doğal gazın avro üzerinden Avrupa ülkeleri ile kıyaslayarak size gerçek tabloyu sunmak istiyorum. Türkiye Avrupa'daki 34 ülke arasında vatandaşlarına en uygun elektrik hizmeti sunan 3. ülke durumundadır. Aynı miktardaki tüketim bedelini asgari ücreti ile mukayese ettiğinde yüzde 5,5'luk bir oran karşımıza çıkarken bu oran Almanya'da yüzde 6'lardadır. Benzer bir tablo doğal gaz için de geçerlidir.

"Bunlar geçicidir"

Hükümet olarak ekonomi programımızın odağında, vatandaşlarımızın işini korumak ve yeni iş alanları oluşturmak vardır. 85 milyonluk bir nüfusa sahibimiz. Tarihimizin en yüksek iş gücüne katılım oranına ulaştık. Salgının ilk aylarında istihdam 25 milyona kadar gerilemişti. Dünyanın panikle içine kapandığı bu dönemde üretimi ve bireyleri destekledik. Dünya küçülürken bizim büyüdüğümüz bir dönemi geride bıraktık. 11 milyon'dan fazla insanımıza iş sağladık, gelir temin ettik. Elbette hayat pahalılığının yol açtığı sıkıntılar var. Emin olun bunların hepsi geçicidir, bu döneme mahsustur.

 Tüm çalışanların gelirlerinde yüksek oranlı artış yaparak, hayat pahalılığının insanlarımızın üzerindeki yükü azaltmanın niyetindeyiz. Alım gücündeki düşüş bir süre sonra telafi edilebilirken, kaybedilen huzurun ve vaktin geri kazanımı zordur. Böyle zamanlarda önemli olan asıl olan geleceğe umutla bakabilecek zemini kaybetmemektir.  Halihazırda en önemli sorunumuz yüksek enflasyondur. Onun da üstesinden her ay inişini görerek geleceğiz.

Türkiye'yi 30 milyonun üzerinde vatandaşını istihdam eden bir ülke haline getirmiş olmak iftihar sebebimizdir. Batıdaki merkez bankakaları enflasyonları 6-7 kat arttığı halde, faizleri yükseltmekten kaçınıyor. 

 

"Elektrik faturalarına düzenleme"

Geçtiğimiz yıl hane başına 5 bin lira enerji desteği verdik. Yılbaşı itibarıyla tarifelerde yapılan düzenlemelere rağmen haneleri desteklemeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz Kabine toplantısında 150 olan en düşük kilovatı yükseltmiştirk. Ocak ayı itibarı ile yüzde 64'ünün düşük tarifeden faydalandığını gördük. Bugünkü toplantıda yeni adımların kararını aldık. 210 kilovat saate kadar düşük tarife rakamları ilgili kurumlarımız tarafından yeniden değerlendirlecek. Küçük esnafı koyuracak şekilde benzer bir kademelendirme yapılacaktır. Dernekler, vakıflar, cemevleri dahil, konut tarifesinden sayılacaktır.

4 milyon hane için doğal gaz desteği sağlayacağız. Bu destek için başvurular 81 ilimizin tamamında cuma günü başlayacaktır. Elektrik desteğinde de kapsamı 4 milyon haneye çıkartıyoruz.

STK'lar ve Cemevleri hakkında açıklama 

Öncelikle 210 kilowat'a kadarki düşük tarife üzerindeki yüksek tarife yeniden değerlendirilecektir. Ticari işletmelerimiz içinde benzer bir kademelendirme yapacaktır. Böylece dernekler, vakıflar, cemevleri de dahil ticarethane olarak değil konut olarak tarifelendirilecektir.

Çiftçilere ve öğrencilere müjde!

Yarından itibaren CAN gübresi, amonyum sülfat ve nitropower gübrelerinde de yüzde 30'luk indirime gidiliyor. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın girdi maliyetlerini düşürmek için yarından itibaren karma hayvan yemi yüzde 12 indirimle satılmaya başlanacak. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın girdi maliyetlerini düşürmek için yarından itibaren karma hayvan yemi yüzde 12 indirimle satılmaya başlanacak. Pancar üreticimizin marttaki alacaklarını cuma hesaplarına yatırıyoruz. Ayrıca 2021 pancar alım fiyatının üzerine ton başına 15 lira prim desteği ödüyoruz.

Yurtlarda kalan öğrencilerimizin internet kotasını 16 GB 32 GB'a çıkardık. Akademik yarıyılın ikinci döneminden başlamak üzere yurtlarda kalan gençlerimize verdiğimiz beslenme yardımını aylık 570 liradan 750 liraya yükseltiyoruz. Böylece öğrencilerimizi yemek ücretlerinde yaşanacak artışa karşı koruma altına alıyoruz.