Erdoğan'dan kritik açıklamalar!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile ortak basın toplantısında konuşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan satır başları:

Cezayir'den ülkemize 17 yıl aradan sonra yapılan bu tarihi ziyaretle ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırıyoruz. Bu sene aynı zamanda diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun da 60.yılına tekabül ediyor. 500 yıl öncesine uzanan ortak bir maziyi paylaşıyoruz. İş birliğimizi daha da ileriye taşıma kararımızı karşılıklı olarak bir kez daha teyit ettik.

Ticarette hedef 10 milyar dolar

Dayanışmamızı artırarak, sürdürme kararlılığımızı vurguladık. 5 milyar dolar hedefini belirlemiştik. Ticaret hacmimizi bir önceki yıla oranla yüzde 35 artırarak 4,2 milyar dolar düzeyine ulaştırdık. Bugün çıtayı yükseltip yeni bir hedef belirledik. O da 10 milyar dolar hedefine ulaşacağız. Türkiye olarak Cezayirli kardeşlerimizin yanındayız.

Yakın geçmişte ortak yatırımların başlamış olduğu enerji ve madencilik alanlarındaki çalışmalarımız ülkelerimizin refahını artıracaktır. Afrika'daki tüm kardeşlerimizle iş birliğimizi güçlendirmeye çalışıyoruz. Somali'deki seçimin sonuçlarının tüm Somali halkı için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Savunma sanayi vurgusu

Görüşmelerimizde Afrika ve İslam dünyasındaki meseleleri de ele aldık. Cezayir, Afrika'nın yer yüzü ölçümleri bakımından en büyük ülkesi olması yanı sıra kıtanın lider ülkelerinden biridir. Cezayirli kardeşlerimiz Afrika'nın tamamında oynadıkları rolü takdirle karşılıyoruz. Türkiye olarak biz de Afrika'daki kardeşlerimizle işbirliğimizi güçlendirmeye çalışıyoruz. Afrika Kıtası'nda barış ve istikrarın temininde önemli rol oynayan iki ülke olarak savunma sanayi alanında işbirliğini güçlendirmekte kararlıyız. Türkiye Muhaarif Vakfımız da Cezayir'de kuracağı okulla, Cezayirli kardeşlerimize kaliteli eğitim sunacaktır. Madencilikten çevreye, eğitimden, kültüre biraz önce imzaladığımız anlaşmalarla ilişkilerimizin ahdi zeminini tahkim ettik.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'un açıklamaları şöyle;  Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapmış olduğum ikili görüşme kapsamlı ve verimliydi. Bu görüşmelerimiz iki ülke halklarının faydasına olacaktır. Türkiye ile iş birliğimizi daha da geliştirebiliriz. Filistin halkına karşı işlenen suçlar ve ihlallerle ilgili olarak ortak görüşümüzü beyan ettik. Bu konuda tam bir mutabakat halindeydik, Libya konusuna değindik. 

Soru-cevap kısmında iki ülkeye çok net mesajı

(Finlandiya-İsveç NATO başvuru gündemi)

Erdoğan: Her iki ülkeyle ilgili de gerçi bu aralar Dışişleri Bakanları arasında bazı görüşmeler yapıldı. Her iki ülke ile ilgili de çok açık, net, samimi bir şeyi söylemem lazım. Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık ve net bir tavrı söz konusu değil. Bu süreç içerisinde bu terör örgütlerine karşı kalkıp biz karşıyız deseler bile ki tam aksini, teslim etmeleri gereken bazı teröristlerle ilgili teslim etmeyeceklerine dair açıklamaları var. Teslim edeceklerini dahi söyleseler bile şuna inanıyoruz; bir delikten iki kez Müslüman sokulmaz. İsveç terör örgütlerinin zaten kuluçka merkezi. Parlamentolarında teröristleri getirip, konuşturtuyorlar. Biz bunların neyine güvenceğiz. Pazartesi geleceklermiş, bizi ikna etmeye mi gelecekler? Kusura bakmasınlar yorulmasınlar. Türkiye’ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde bir güvenlik örgütü olan NATO’ya girmelerine biz evet demeyiz. NATO o zaman güvenlik örgütü olmaktan çıkar teröristlerin yoğunlaştığı bir yer haline gelir. Sokulduğumuz yerden bir daha sokulamayız.