Cumhurbaşkanı'ndan yerli aşı açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, D-8 Teşkilatı 10. Zirve Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan yerli aşı çalışmalarıyla ilgili de açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı'ndan yerli aşı açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, D-8 Teşkilatı 10. Zirve Toplantısı'na canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan, "Türkiye olarak insan deneylerini yaptığımız yerli aşımızı, 'kimsenin geride bırakılmaması' ilkesiyle tüm insanlığın istifadesine sunacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Zirvemizin ülkelerimiz, bölgelerimiz için hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum.

Görevi Bangladeş'e devrediyoruz. Dost ve kardeş Bangladeş'i 50. bağımsızlık yıl dönümü nedeniyle ayrıca tebrik ediyorum.

3 kıtada temsile dilen teşkilatımız güçlenerek yoluna devam etmiştir. Savaş yerine barışın hakim kılınmasını esas almıştık.

Geride bıraktığımız sürede önemli işlere imza attık. El birliği içinde çalışarak barı, huzur ve esenlik dolu dünyanın tesisi içim mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Son bir yıldır salgın nedeniyle küresel çapta bir imtihanla karşı karşıyayız. Salgın dünya genelinde birçok çarpıklığı gün yüzüne çıkardı. Salgınla mücadelede ilk günden beri uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çektik.

157 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa gönderdiğimiz tıbbi yardımlarla bu zor dönemde dayanışmamızı açıkça ortaya koyduk. En yoksul ülkelere yönelik borç ödemesinin ertelenmesinin başlanmasını ve süresinin uzatılmasını destekledik.

Yerli aşı

Türkiye olarak insan deneylerini yaptığımız yerli aşımızı, 'kimsenin geride bırakılmaması' ilkesiyle tüm insanlığın istifadesine sunacağız.

Güçlü ve sürdürülebilir büyüme oranları için yüksek teknolojiye dayalı, katma değeri yüksek üretime ağırlık vermek mecburiyetindeyiz. Ülkelerimizi kur kaynaklı risklerden korumak için yerel parayla ticarete ağırlık vermemiz şarttır.

D-8'i günümüzün ihtiyaçlarına göre yenilemeli, proje ve sonuç odaklı bir yapıya dönüştürmeli, karar alma süreçlerini hızlandıracak adımlar atmalıyız.

İslami finans kurumlarının likidite ihtiyaçlarını ve Müslüman coğrafyanın artan altyapı finansman ihtiyaçlarını aynı anda karşılayacak ve online platforma dayalı bir İslami Megabank fikrinin de yapılabilir olduğuna inanıyoruz.

2017 yılındaki İstanbul Zirvemizde, yerel paralarımızla ticaret yapma çağrısında bulunduğum hatırlanacaktır. Geçtiğimiz dört yılda yaşananlar, bu çağrının isabetini ispatladı."