Cumhurbaşkanı Erdoğan: Putin haklı, tahıllar zengin ülkelere gitti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic ile ortak basın toplantısı düzenledi. Rusya Devlet Başkanı Putin'in tahıl koridoru açıklamasına yanıt veren Erdoğan "Putin'in haklı olduğu bir konu var. Tahıl sevkiyatındaki tahıllar zengin ülkelere gitti, fakir ülkelere değil" dedi. Öte yandan Erdoğan, ortak basın toplantısının ardından Sisak İslam Kültür Merkezinin açılışına katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Putin haklı, tahıllar zengin ülkelere gitti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic ile ortak basın toplantısı düzenliyor.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, "Biz birçok konuyu konuştuk. Burada Ukrayna savaşı var ve Türkiye'nin özellikle Ukrayna ve Rusya arasında köprü oluşturduğunu... İktisadi konuları da görüştük. Cumhurbaşkanı olarak şunu gördüm, buraya gelen iş adamlarının çoğu Türkler oldu. Büyük şirketlerin sahipleri Türkiye'den geldi. Hem iktisadi hem de komşuluk ilişkilerine baktığımızda bunlar çok önemlidir. Biz bu konuları daha sık görüşmeliyiz. Daha çok diyalog lazım. Bir kez daha teşekkür etmek istiyorum" dedi.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

6 yıl aradan sonra Zagreb'de tekrar bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Türkiye - Hırvatistan bu yıl diplomatik ilişkilerinin 30. yıldönümünü kutluyor. Önceki yıllardaki Hırvatistan'daki depreme ilk koşan ülkelerden biri Türkiye olmuştur.

"Avrupa'ya ve dünyaya beraber güçlü bir mesaj vermiş olacağız"

Türkiye ve Hırvatistan arasındaki güçlü dostluğun karşılığını en zor zamanlarında vermiştir. Hırvatistan'daki geçen yıl meyana gelen oramn yangınlarında Türkiye dayanışmasını ortaya koymuştur. Burada 3 anlaşma imzalandı. Bölgedeki gelişmeler arasında görüş alışverişinde bulunuldu.

Ticaret hacmimiz geçen sene güçlü bir toparlanma göstererek salgın öncesi seviyeyi geride bıraktı ve 900 milyon doları yakaladı.". Yaklaşık yüzde 41 artıştır bu... Ancak biz bunu daha da ileri taşıma gayretinde olacağız. Bir bölge ülkesi olarak Türkiye Balkanlar'da yaşanan tüm gelişmeleri yakından izlemektedir. Görüşmelerimizde Güneydoğu Avurpa'da barış ve iskikrarın korunmasıni ele aldık. Türkiye ve Hırvatistan olarak birlikte yapabileceğimiz katkılar üzerinde durduk.

Soru- Cevap

Bosna Hersek ile ilgili olarak, Bosna Hersek'te sorun Dayton'dan geliyor. Dayton bir çözümün anlaşması olmamıştır. Burası ile ilgili kararı liderler kendi aralarında anlayışla bir araya gelerek vermelidir. Bunun için mekanizmalar var. Bu süreci bizim uyumlu bir şekilde işletmemizde fayda var. Bosna Hersek'İn beraberliği bütünlüğü bizim için önemli. "Bosna Hersek daha fazla bedel ödemesin" bizim temennimiz bu...

"Tahıllar zengin ülkelere gitti"

Tahıl sevkiyatında şu an Rusya tarafından tahıl sevkiyatı yok .Sayın Putin'in haklı olduğu bir konu var. Tahıl sevkiyatındaki tahıllar zengin ülkelere gitti, fakir ülkelere değil. Yaptırımı yapan ülkelere tahılın gitmesi Putin'i rahatsız etti. Semerkant'ta bu konuları ele alacağız. Temennimiz odur ki; Rusya tarafından da tahıl sevkitayı başlasın.

Sisak İslam Kültür Merkezi açılışı

Toplantının ardından Sisak'ta İslam Kültür Merkezinin açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada da önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

"Sisak İslam Kültür Merkezi'nin açılışı vesilesiyle Sizlerle hasret gidermekten memnuniyet duyuyorum. Rabbim birliğimizi dayanışmamızı daim eylesin diyorum.

Biz hiç düşünmeden verilen desteği memnuniyetle kabul ettik. Hırvatistan İslam Birliği'nin kendi imkanlarıyla başlattığı projeye 2018 Aralık ayı itibarıyla TİKA da dahil oldu.

Sayın Kitarovic 16 Ocak 2019 tarihinde Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında TİKA ve Hırvatistan İslam İşbirliği arasında bu konuda bir mutabakat zaptı imzalandı. Bu merkezin diğer dinlerden dostalrımızın da vakit geçireceği, şehirin buluşma, kaynaşma adreslerinden bir iolacağını ümit ediyorum.

Bu kıymetli eserin başta Sisak halkı olmak üzere tüm dost ve kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum.

6 yıl önce Hırvatistan ziyareti sırasında ayrımcılığa, hoşgörüsüzlüğe karşı Zagreb'den tüm dünyaya anlamlı mesajlar vermiştik.

"Sisak'tan barışa ve hoşgörüye dair önemli mesajlar veriyoruz"

Bugün bir kez daha Hırvatistan'dan bu defa Sisak'tan barışa ve hoşgörüye dair önemli mesajlar vermiş oluyoruz.

Şüphesiz bu özgürlük ortamı diğer dinler için de önemlidir. Sisak İslam Kültür Merkezi, Sisak şehrinin çok kültürlü yapısının sembollerinden biri olacaktır.

Hırvat makamlarına dayanışmalarından ötürü ülkem ve millet adına teşekkür ediyorum. Aramızdaki işbirliği ve yardımlaşmanın bundan sonra da süreceğine eminim.