Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sona erdi: Erdoğan'dan kritik açıklamalar

Kabine Toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde sona erdi. Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ulusa sesleniş konuşması gerçekleştiriyor.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Beştepe'de başlayan toplantı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki toplantının gündeminde iç ve dış gelişmeler var.

Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine gündemine dair açıklamalar yapıyor.

İşte Erdoğan'ın kabine sonrasında yaptığı açıklamalardan satır başları: 

Dünyanın ilk 10 ekonomisine girmeyi hedeflediğimiz bir dönemde sanayicilerimizin hedeflerimize ulaşmamıza olan inancına şahit olduk. Önümüzüdeki zamanlar bambaşka bir Türkiye fotoğrafı ile milletimizin huzuruna çıkacağız. Perşembe günü Avrupa Birliği temsilcileri ile bir araya gelerek tıkanan yollar ve çözüm yollarını paylaştık. Cuma günü ilk milli istihbarat gemimiz UFUK'un hizmete girmesi ile kararlılığımızı ortaya koyduk. Cumartesi günü Aydın'da çok güzel programlara katıldık. Aydın'daki programımızda 'Seni çok seviyorum Tayyip Amca' notunu gönderen evlatlarımıza selamlarımı iletiyorum.

 

Arnavutluk'a bir ziyaret gerçekleştirdik ve depremin yol açtığı yıkımın telafisi için TOKİ'nin konut teslimlerini yaptık. Tiran'da Osmanlı döneminde inşa edilen Ethem Bey Cami'nin açılış törenine katıldık. Tiran'da yapılan ve bitmek üzere olan muhteşem camii son çalışmalarını yerinde görelim dedik. Arkadaşlarımız ile beraber camiyi gezdik. Yetişebilirse Ramazan sonuna kadar gerçekleştireceğiz.

Dün de Balkanlar'dan önemli bir misafirimizi ağırladık. Kendisi ile Bosna Hersek'teki son gelişmeleri değerlendirdik. Bugün ise Kabine toplantısı öncesinde ülkemizin dört bir yanında muhtarlarımız ile bir araya geldik.

Türkiye'yi hedeflerine ulaştırmak, çözümler üretmek için var gücümüz ile çalışmaya devam ediyoruz. Dünyanın en büyük sağlık krizini yaşadığı dönemde, önümüzdeki fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek için daha çok çalışacağız. Ekonomizdeki hedeflerimize ulaşmamızı istemeyenlere aradıkları ortamı vermeyeceğiz.

Mevduat sistemi

Şu ana kadar 163 milyar TL'lik mevduat sisteme geçti.

Ülkede huzursuzluk yaratmak isteyem belli kesimlerin oluşturduğu döviz kuru olaylarında şahit olduk. Kur yeniden dengeye oturunca görüldü ki böyle sert bir çıkışa sebep bir tehlike, durum mevcut değildir.

Kur Korumalı Türk Lirası hesabına yoğun ilgi olduğunu görüyoruz. Katılım 163 milar dolar oldu. Döviz ve altın cinsi hesaplarından bu mevduata dönüşleri zorunlu karşılıktan muaf tuttuk. Yastık altındaki altınları ekonomiye katma çalışmalarımız sürüyor. Bankaların, darphanenin ve altın rafinerilerinin içinde yer aldığı mekanizmayla vatandaşlarımızın altınlarını sisteme sokmalarını temin edeceğiz. Kredi Garanti Fonu desteğiyle, istihdamı koruma ve geliştirme öncelikli işletme ve yatırım kredileri vermeye yönelik paketin hazırlığı bitmek üzere. Kısır hesaplarla hareket ederek, içinden geçtiği kritik süreçte ülkemize zarar verenleri affetmeyeceğiz.

Afganistan'a destek

Afganistanlı kardeşlerimizi yalnız bırakmamakta kararlıyız. AFAD koordinasyonu ile 700 ton acil ihtiyaç ürünlerini taşıyan 'iyilik treni' yolluyoruz. İmkanı olan vatandaşlarımızı bu iyilik trenimize yardımda bulunmaya çağırıyoruz.

"Aradıkları ortamı vermeyeceğiz"

Türkiye'yi hedeflerine ulaştırmak, çözümler üretmek için var gücümüz ile çalışmaya devam ediyoruz. Dünyanın en büyük sağlık krizini yaşadığı dönemde, önümüzdeki fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek için daha çok çalışacağız. Ekonomizdeki hedeflerimize ulaşmamızı istemeyenlere aradıkları ortamı vermeyeceğiz. Ülkemizin Gezi olaylarından beri yaşadığı her hadise bize tekrar tekrar göstermiştir. Kendi hedeflerimizden kopmadan yolumuza devam ediyoruz.

Yılbaşından itibaren doğalgazda, elektrikte fiyat artışı mümkün olabilecek en alt seviyede yapıldı; devlet bu konuda fedakarlığını sürdürüyor.

Son toplantıda alınan kararlar

3 Ocak tarihinde yapılan Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memur maaşlarındaki artışın enflasyon farkıyla birlikte yüzde 30,5 oranında olacağını belirterek şöyle konuşmuştu:

"Emeklilerimizin maaşlarında ise genel olarak enflasyon oranı kadar artış zaten yapıyoruz. Buna ilave olarak, düşük maaş alan emeklilerimizle ilgili yeni bir alt sınır belirledik. Yeni düzenlemeye göre, hiçbir emeklimiz 2 bin 500 liranın altında maaş almayacak. Böylece aylık geliri bin 500 liradan başlayan 1 milyon 266 bin emeklimizin maaşlarını 2 bin 500 liraya yükseltmiş oluyoruz."