Ankara'da NATO müzakeresi sonrası açıklamalar!

İsveç ve Finlandiya ile NATO görüşmesi sonrası Sözcü Kalın açıklamalarda bulundu.

Ankara'da NATO müzakeresi sonrası açıklamalar!

Cumhurbaşkanlığı Sözcücü İbrahim Kalın'ın açıklamarı şöyle:

Güvenlik kaygılarını giderecek somut adımlar atılmalı dedik. Türkiye NATO'un çok önemli üyelerinden bir tanesi.

Öncelikle NATO bir güvenlik ittifakıdır. Merkezinde temelinde güvenliğin olduğu bir ittifaktır. Bunun en temel konusu üye olacak ülkelerin güvenlik kaygılarını eşit ve adil bir şekilde karşılanmasıdır Yakın bir döneme kadar ABD ve Avrupa'nın kendi yazılı kayıtlarında YPG'nin PKK'nın bir kolu olduğu açıkla bildirilmektedir. Teröre karşı bizim kararlılıkla mücadele etmemiz NATO'nun en önemli ilkelerini temsil etmektedir. YPG/PKK ve türevlerininin bazı NATO ülkelerinde, şu an gündemimizdeki İsveç ve Finlandiya gündemimizdir. Bu örgütlerin arasında yapılan ayrımın bizim açımızdan farkı olmadığını açıkça ifade ettik. Beklentilerimiz bu terör örgütlerinin propagandaya dönük somut adımlar atılmasına odaklanıldı.İki ülkeden 10 yıl içinde talep ettiğimiz iade taleplerini dile getirdik.

Aynı şekilde FETÖ'nün bir terör örgütü olduğunu, 251 insanımızın şehadetine sebep olan bir örgüt olduğunun da altını çizdik. Beklentilerimiz oradaki örgütsel, finansal, propagandaya dönük somut adım atılması konularına odaklandı. İlgili kurumlarımızın hazırladıkları belgeleri muhataplarımızla paylaştık.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvuruları ülke konsepti tarihinde önemli bir döneme tekabül ediyor. İsveç yıllarca tarafsızlığı tercih etmiştir. Yaklaşık Türkiye 70 yıldır, ittifakın içerisinde önemli roller oynamıştır. Türkiye bu 70 yılda NATO içerisinde üzerine düşen görevleri yerine getirmiştir.

İade konusunu da gündeme getirdik. Bugüne kadar iade taleplerimize olumlu bir cevap almadık. Bu endişelerimizi de muhataplarımızla paylaştık.

YPG/PYD'yi aklamak için bu raporların hasır altı edilmesinin bizim için kabul edilemez olduğunu belirttik. Türkiye'nin kaygıları somut adımlarla, belirli bir takvim çerçevesinde karşılanmaması durumunda sürecin olumlu bir şekilde ilerleyemeyeceğini açıkça ifade ettik.

"Yaptırımlar derhal kaldırılmalı"

Savunma Sanayindeki yaptırımların derhal kaldırılması konusundaki beklentilerimizi de dile getirdik. 1999 zirvesinde adayların nasıl üye olanacağına dair bazı kurallar benimsendi. Bizim beklentimiz bu kuralların doğru şekilde uygulanması.

Bu ilk toplantı olduğu için temel çerçevenin doğru oturtulması üzerine odaklandık. Önümüzdeki günlerde görüşmeler ve istişareler devam edecek. NATO zirvesine kadar 'şu konuyu yetiştirelim' gibi zaman baskısı altında olmadığımızı ifade etmeliyim. Mesajı şimdi aldılar, başkentlerine döndüklerinden ve liderlerinde bunları bildirdikten sonra, bize nasıl dönüş yapacaklarını bekleyeceğiz.

Beklentimiz kural ve prosedürlerin uygulanmasıdır. Oldu bittiyle aceleye getirerek özellikle Türkiye'nin güvenlik endişelerinin giderilmediği taktirde sürecin ilerleyemeyeceğini ifade ettik. Muhataplarımız süreçle ilgili notlarını aldılar. Liderlerine arz edecekler. Bizim temaslarımız devam edecek. Önümüzdeki günlerde kendilerinin bu taleplerimize karşı nasıl cevap vereceklerini gördükten sonra bunu sürdürmeye devam edeceğiz..