Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Ukrayna'dan tahıl taşıyan gemi yarın yola çıkabilir

Son dakika... Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, tahıl sevkiyatının ardından çatışmaların şiddetlendiğini aktardı. Kalın, "Ukrayna'dan tahıl taşıyan ilk gemi yarın yola çıkabilir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Ukrayna'dan tahıl taşıyan gemi yarın yola çıkabilir

Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatının yeniden başlatılmasını içeren anlaşma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov'un katılımıyla 22 Temmuz'da Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleşmişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, gelişmelere ilişkin yaptığı son açıklamada, "Ukrayna'dan tahıl taşıyan ilk gemi yarın yola çıkabilir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Ukrayna'dan tahıl taşıyan gemi yarın yola çıkabilir - Resim : 2

Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı anlaşmasının ardından çatışmaların şiddetlendiğini aktaran Sözcü Kalın, "Biz de buna göre konumumuzu belirliyoruz, planımızı yapıyoruz. Şuanda Çin fiili çatışmanın içerisinde değil. Ama piramidi ekonomik olarak zorlarken, Rusya da jeopolitik olarak zorlamaya başladı." ifadelerini kullandı.

Ortak SİHA anlaşması teklifi oldu mu?

Cuma günü Soçi'de gerçekleşecek Erdoğan-Putin zirvesine de değinen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Rusya'nın Türkiye'ye ortak SİHA anlaşması teklifi oldu mu?" sorusuna yanıt verdi.

"Taahhüt söz konusu değil"

Kalın, "Yarı şaka yarı ciddi Sayın Putin, "Ukrayna'ya SİHA veriyorsunuz, bize de versenize, biz de almak isteriz" dedi. Cumhurbaşkanımız da tebessüm etti. Konuşabiliriz gibisinden. Taahhüt söz konusu değil. Sayın Putin de tavrımızın farkında. Ukrayna'nın nefsi müdafaa hakkını tanıyoruz. Ama bunu biz savaşı tahrik etmek için değil, bir an önce sonlandırmak için yapıyoruz" diye konuştu.